Achter de voordeur van Jan en Christina van Wijk

Achter de voordeur van Jan en Christina van Wijk – ‘Ik heb geprobeerd een huis voor de toekomst te maken’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Jan en Christina zetten hun  voordeur virtueel voor je open. Zij hebben flink geïnvesteerd in de verduurzaming van hun huis. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

“In 2018 kochten we ons huidige huis dat is voorzien van een rieten dak”, vertelt Jan. Het huis beschikte toentertijd al over goede isolatie. Hierdoor bleef er budget over om te verduurzamen. “Ik heb geprobeerd een huis voor de toekomst te maken.”

Zie het als investering

Met behulp van diverse subsidies is er geïnvesteerd in een warmtepomp en zonnepanelen. “Ik kocht de panelen om mijn warmtepomp te laten draaien. Zo heb ik geen gas nodig”, legt Jan uit. Op die manier zijn z’n maandelijkse lasten laag. Het plan om te verduurzamen, komt uit Jan z’n eigen koker. De verduurzaming ziet hij als een investering: “Ik wilde iets creëren met waarde. Dit huis levert nu echt wat op.”

Jan heeft diverse bedrijven langs laten komen voor advies. Uiteindelijk gingen Jan en Christina in zee met degene met de meeste kennis. Hierdoor heeft Jan geen moment opgezien tegen het proces van het verduurzamen. “Je moet gewoon naar mensen gaan die er verstand van hebben.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Trots op mijn maandelijkse lasten

Op de vraag of hij geniet van zijn investeringen, reageert hij lachend: “Genieten doe ik zeker. Ik ben 65-jaar en hartstikke trots op wat ik heb én op mijn lage maandelijkse lasten deze periode.”

Wat Jan van Wijk wil meegeven aan anderen? “Als je het geld hebt of leent, investeer dan zeker in het verduurzamen van je huis. Met voldoende zonnepanelen en een goede warmtepomp heb je geen gas meer nodig! Dat is toch wat mensen willen. En vergeet de subsidies van de overheid niet. Al realiseer ik me wel erg goed dat ik veel geluk heb gehad.”

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier