Achter de voordeur van Hans Wijermars

Achter de voordeur van Hans Wijermars –  ‘Het gas en de olie raken een keer op’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Als energiecoach weet Hans Wijermars als geen ander hoe je energiezuinig kunt leven. Elf jaar terug liet hij zijn woning in Hooghalen zo duurzaam mogelijk ontwerpen, naar Zweeds concept. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Alles wat Hans later qua kennis opdeed als energiecoach, was reeds toegepast in zijn woning. Zo is de beglazing in het huis van driedubbel glas, zit in de muren glaswol van 240 millimeter dikte, en hebben de wanden een Rc-waarde van 5.8 en die van het dak 5.6. “Ja, we voldoen hiermee grotendeels aan de normen van het tegenwoordige bouwbesluit. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk hernieuwbare energie optimaal te gebruiken”, zegt Hans, die hier ook zijn gedrag op aanpast. “De lichten uitdoen als je niet in de ruimte bent, niet heel lang te douchen, en deuren en ramen dichthouden.”

Hans heeft eveneens een bodem-water warmtepomp laten installeren. Hiervoor liet hij vier putten van 125 meter diep in de grond slaan. “Dat is vrij duur om te laten doen. Maar het is een zeer efficiënte manier om met een warmtepomp de temperatuur in de woning te reguleren. Omdat de warmtepomp is gekoppeld aan de vloerverwarming kun je met koud water door deze leidingen de temperatuur met zo’n vijf graden Celsius laten dalen.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Een huis voor de toekomst

De belangrijkste doelstelling van Hans was om de maandlasten te verlagen. Dat is gelukt. “Door alle aanpassingen betaal ik nu 52 euro aan gas en elektra. Hiervoor was dat 350 euro.” Later begon ook het milieuaspect een rol te spelen. “De hoeveelheid olie en gasvoorraad raakt eens op. Daarom voelt het des te fijn om nu in een huis te wonen dat klaar is voor de toekomst.”

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier