Achter de voordeur van Hans Hof en Titia Veenstra

Achter de voordeur van Hans Hof en Titia Veenstra – “Je leert overal!”

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Hans Hof en Titia Veenstra zetten hun voordeur virtueel voor je open. Zij wonen in een energieneutraal huis. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

Toen Hans Hof en Titia Veenstra terugverhuisden naar het noorden, vonden ze een mooi stuk grond in Diever. Samen kwamen ze op het idee hier hun eigen woning te realiseren. Het echtpaar ging al vrij snel in gesprek met een architect. ,,We wilden een energieneutraal huis. En dus wilden we van het gas af”, vertelt Hans. ,,De gaswinning moet gestopt worden. In de eerste plaats, omdat de Groningers in onzekerheid verkeren over hun grond. En in de tweede plaats, omdat dat beter is voor het milieu.”

Een leuk proces

,,Na de koop van het stuk grond zijn we bij verschillende mensen thuis geweest”, aldus Titia. ,,Je leert overal! Daarom hebben we veel duurzame huizen bekeken.” In totaal duurde het bouwproces proces ruim twee jaar. ,,Ik dacht soms wel: ‘We zijn beiden de zeventig gepasseerd, doe je dan nog zoiets?’”, zegt Hans. “Maar het was een heel leuk proces. We zouden het met dezelfde aannemer zo weer doen.”

Energie exporterend

De woning bestaat uit duurzame materialen. ,,Het huis heeft drie-dubbel-glas en is dik geïsoleerd met houtwol en op sommige plekken met vlas”, legt Hans uit. ,,Op zolder gebruiken we schapenwol als isolatiemateriaal. Verder gebruiken we milieuvriendelijke verf. Het leem op de muren zorgt voor goede vochthuishouding en het warmteterugwinsysteem zorgt voor goede ventilatie.” Ook beschikt het huis over: indak zonnepanelen, een warmtepomp, een energiezuinige massakachel en houten luiken. De opvallende luiken zorgen voor een constante temperatuur in huis. Het huis is niet alleen energieneutraal. ,,Het is ook nog eens energie exporterend! Dat hadden we niet verwacht.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Hans en Titia? Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl. Dan brengen wij je met hen in contact.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan