Achter de voordeur van Grietje Loof

Achter de voordeur van Grietje Loof – ‘Waarom niet gebruiken wat gratis is?’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Grietje zet haar voordeur virtueel voor je open. Het verduurzamen van haar huis ging met vallen en opstaan. Wat ze daarvan heeft geleerd? Lees haar verhaal hieronder en laat je inspireren!

Voor Grietje Loof begon het met een zonneboilerset. Inmiddels staan er op het dak zonnecollectoren, heeft ze een boilervat voor warm water én de cv. Koken doet ze op een inductieplaat. “Want die energie is gratis.” Het dak is van binnen geïsoleerd, maar ook van buiten ligt er isolatie op het platte dak in de vorm van sedum. “Wat niet alleen prachtig is en goed voor de insecten, maar ook isoleert. Echt fantastisch!”

Haar motto is eenvoudig: waarom niet gebruiken wat gratis is? “Zonne-energie kost niks, als hij schijnt word je niet alleen vrolijk maar je kunt er ook iets mee. Het voelde gek om daar niét iets mee te doen.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Durf mensen te vragen om tips

Het verduurzamen van haar huis ging met vallen en opstaan. Wijze les: “Vraag dingen, want de een helpt de ander wel weer verder. Bel gewoon rond. Ik heb info overal vandaan gevist, mensen gevraagd; kom maar langs want ik snap het niet. Wil je zonnepanelen en zie je ze bij iemand op het dak liggen? Durf die mensen je vragen te stellen.”

Als Grietje nieuwe dingen bedenkt, begint ze vaak gewoon. “Wel met een plan, want grote dingen vragen om een gedegen basis. Lukt het dan is het mooi, lukt het niet dan is het een les.” Ze is blij met de resultaten tot nu toe. “Ik vind het fantastisch dat ik vrijwel geen gas gebruik. In mei heb ik 2 kuub verbruikt. Dat is toch gaaf? En dat je je bewust bent van wanneer je de wasmachine aanzet bijvoorbeeld. Dat doe ik op een zonnig moment en dan weet ik dat het me niets kost!”

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier