Achter de voordeur van Familie Bralten

Achter de voordeur van Familie Bralten – ‘Wij transformeerden onze oude boerderij tot moderne, groene woning’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Familie Bralten zet de voordeur virtueel voor je open. Zij maakten van een boerderij uit 1912 een opgeknapte, duurzame woning. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

Marjan Bralten trok in 2010 met haar gezin in een boerderij uit 1912 en liet de boel flink onder handen nemen. ,,We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken.” De grupstal stond er nog in, toen Marjan de achterkant van de boerderij in Ruinen overnam van haar ouders, die zelf in het voorhuis wonen. En dus wachtte haar een aardige klus. ,,We wilden alles meteen goed doen, dus we zijn gaan kijken wat er mogelijk was. We besloten de ramen, vloer en muren goed te isoleren, en te wonen zonder gasaansluiting. Om dat op te vangen is er een luchtwarmtepomp gekomen. Ook schaften we een zonneboiler en vloerverwarming aan”, vertelt Marjan.

,,Op die manier verbruik je natuurlijk flink wat stroom. Met de aanleg van 27 zonnepanelen wekken we zo’n 6.500 kWh uur op. Het verbruik ligt tussen de 6.000 en 8.000 kWh. Dus daarmee komen we een heel eind.” Verder staat er op de duurzaamheidsagenda een elektrische auto. ,,De stroom kunnen we dan opwekken met de zonnepanelen. En daarnaast lijkt het ons mooi om onze camper te verduurzamen door daar ook zonnepanelen op te leggen. We gaan eens uitzoeken wat er op dat vlak mogelijk is en hoe goed dat werkt.”

Kleine ecologische voetafdruk

Het mag geen verrassing heten dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor Marjan is. ,,We willen thuis onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dat kan al door kleine dingen, zoals minder vlees eten. Ik begrijp dat de impact daarvan klein is, maar dan draag je in ieder geval iets bij. Want zoals het nu gaat, kan het niet langer.”

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan