Achter de voordeur van Marja Bootsman

Achter de voordeur van Marja Bootsman – ‘In kringloopwinkels kom ik altijd wel iets tegen’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Marja Bootsman zet haar voordeur virtueel voor je open. Ze koopt vrijwel alles tweedehands en heeft een bloemrijke en natuurlijke tuin. Lees haar verhaal hieronder en laat je inspireren!

,,Ik heb ooit gelezen dat Indianen zo leven dat ze zo weinig mogelijk sporen achterlaten tijdens hun verblijf op aarde”, vertelt Marja Bootsman uit Roden. ,,Dat sprak mij enorm aan. Milieubewust leven is belangrijk voor mij. Het is een beetje alsof ik met dat gevoel ben geboren. Klinkt hoogdravend, maar zo heb ik altijd naar dingen gekeken.”

Ik zoek niks, maar kijk om me heen

Daarom koopt Marja vrijwel alles tweedehands. ,,Als ik iets nodig heb, dan ga ik daar niet naar op zoek. Ik onthoud dat ik het goed kan gebruiken. Ondertussen kijk ik regelmatig in kringloopwinkels. Dan kom ik altijd wel iets tegen. Dus ik zoek niet naar iets, maar ik kijk om me heen. Hiervoor moet je wel geduld hebben… Mocht je tweedehands willen kopen, dan moet je iets niet meteen willen hebben.” Ze geniet van het bij elkaar scharrelen van haar spullen.

[Tekst gaat verder na de afbeelding]

Onkruid herstelt het evenwicht

Ook beschikt Marja over een natuurlijke tuin. Hier gebruikt ze geen chemische middelen en krijgt onkruid de ruimte. ,,Onkruid is er om het evenwicht te herstellen. Ze doen goed werk. Neem bijvoorbeeld de brandnetel. Als je brandnetelgier maakt en dit over andere planten sproeit, dan verdwijnen luizen en heb je geen bestrijdingsmiddelen meer nodig. Verder versterkt het brandnetelextract de plant dan enorm.”

Haar belangrijkste tip voor een natuurlijke tuin? ,,Houd chemische middelen buiten de deur. Het ecosysteem in je tuin zal er sterker door worden en is heel goed in staat zelf haar evenwicht te vinden.”

Meer weten?

Heb je vragen aan Marja Bootsman? Stuur haar dan gerust een mailtje!

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan