Achter de voordeur van Kyra Wudich

Achter de voordeur van Kyra Wudich – ‘Met enkel een naaimachine kom je al ver’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Kyra Wudich zet haar voordeur virtueel voor je open. Zij vertelt waarom ze geen nieuwe kleding meer koopt en hoe ze thuis zelf aan de slag gaat met tweedehands kleding. Lees haar verhaal hieronder en laat je inspireren!

Door haar beroep ziet Kyra veel van de wereld. ,,Wat wij in het westen doen, heeft effect op mensen in andere landen”, aldus Kyra uit Eext. Met name de fast fashion raakt haar. ,,In de huidige kledingindustrie werken sommige mensen onder erbarmelijke omstandigheden. En waarvoor? Nederlanders kopen gemiddeld vijfenveertig nieuwe kledingstukken per jaar en dragen zo’n kledingstuk gemiddeld zeven keer.”

Thuis begint pas echt de pret

Kyra draagt dan ook geen nieuwe kleding meer. Een paar keer per jaar gaat ze met haar hele gezin naar een kringloopwinkel of organiseert ze met haar wolgroep (kleding)ruildagen. ,,Dan verzamelen we van alles wat we mooi vinden. Thuis begint pas echt de pret. Daar kijken we of we iets kunnen veranderen aan de kledingstukken: moet iets korter, moet er een gaatje worden gedicht, of willen we saaie knopen vervangen?” Uiteindelijk weten ze van ieder kledingstuk iets moois te maken. ,,Met enkel een naaimachine kom je al ver.” Zo heeft Kyra onlangs een stapel oude overhemden omgetoverd tot kussenslopen en een vlaggenlijn.

[Tekst gaat verder na afbeelding]

Respectloos om iets weg te gooien

,,Wij hergebruiken vrijwel alles. Het is geen doel op zich, maar wel onze manier van leven. Ik vind het respectloos om iets snel weg te gooien. De tekst omdat het kan’, omschrijft naar mijn gevoel precies wat er mis is met de huidige houding. Omdat het kan, doen we het allemaal… Maar het kan niet allemaal meer.”

Kyra vertelt dat ze op een gegeven moment meer wilde doen met duurzaamheid. Naast het schrijven van stukken, is ze sinds kort actief als commissielid van de GroenLinks-fractie. ,,Ik wil graag een gezonde, mooie en eerlijke toekomst.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Kyra? Stuur dan een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl. Dan brengen we je in contact met haar.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan