Achter de voordeur van Gaya en Herman

Achter de voordeur van Gaya van Wijnen en Herman Chrisstoffer – ‘Door de vertraging ontstaan er mooie dingen’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Gaya en Herman bouwden een huis van natuurlijke materialen. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

Ruim drie jaar geleden leerden Gaya (54) en Herman (57) elkaar kennen. ,,Samen hadden we de wens een huis van natuurlijke materialen te bouwen”, vertelt Herman. Na de koop van een kavel op het Lievingerveld gaat het kersverse stel de uitdaging aan. Ze nemen een strobouw architect in de arm en beginnen met het verwezenlijken van hun droom. Herman omschrijft het als een organisch proces. ,,Het is een soort ontdekkingsreis. Als je enkel gebruik wilt maken van natuurlijke materialen kan je niet zomaar naar een bouwbedrijf. Je moet overal zelf achteraan en je zelf in de materialen verdiepen.”

Hierdoor vergt het proces veel tijd. ,,Dat is goed geweest voor het geheel”, vult Gaya aan. ,,Door de vertraging zijn er mooie dingen toegevoegd. Je bent genoodzaakt oude patronen los te laten en te vertrouwen op wat er komt.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Huis van twee zeshoeken

Het bijzondere huis bestaat uit twee zeshoeken. ,,De constructie is van hout. Verder is het opgebouwd uit stro en leem. De vloer is van kurk en we gebruiken stro en houtwol als isolatiemateriaal”, aldus Herman. Het huis heeft op die manier een prettig woonklimaat. Gaya vertelt: ,,De materialen kloppen bij onze manier van leven. We zijn ons heel bewust van onszelf en de wereld.” Alle natuurlijke materialen zijn zoveel mogelijk afkomstig uit de omgeving. ,,Wist je dat het maken van een leemsteen één procent van de energie kost in vergelijking met het maken van een baksteen?”, vertelt Herman. ,,We moedigen andere mensen aan op deze manier te bouwen”, zegt Gaya. ,,Door onze kennis door te geven, hopen we dat er over tien jaar meer van dit soort woningen zijn.”

Meer weten?

Het hele proces is te bekijken op de website van Herman: www.klussenmetherman.nl

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan