Achter de voordeur van Folkert Bos

Achter de voordeur van Folkert Bos – ‘We wilden het huis op laten gaan in de natuur’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Folkert Bos zijn voordeur virtueel voor je open. In een bosrijk gebied bij het Bargerveen bouwde hij met familie zijn huis door middel van een houtskelet. ,,We wilden het huis op laten gaan in de natuur.” Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

,,Ik ben geboren op het terrein van de bosbouwschool in Arnhem. Dan krijg je affiniteit met hout”, zegt Folkert, die in 2018 in de woning trok. De gemeente vroeg zich in eerste instantie af waarom hij niet een ‘normaal huis’ liet bouwen. Toen het eenmaal stond, begreep ze waarom Folkert voor hout koos, geeft hij aan. ,,We wilden het op laten gaan in de natuur. Dat is prachtig geslaagd. Dat zag de gemeente toen ook. Elke keer als ik na werk het huis in zicht heb, krijg ik het gevoel dat ik op vakantie ben. En eenmaal binnen ben je omringd door hout. Dat geeft een speciale sfeer en woongenot.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Woning A+++

Naast de woning heeft Bos een hectare grond waarop vijftig zonnepanelen van 450 kWh zijn geplaatst. Deze brengen jaarlijks 20.000 kWh op. Omdat de woning gasloos is, is de woning zodoende volledig zelfvoorzienend. ,,De energielabels van nu reiken niet zo ver als de situatie waar wij in zitten. Wij zouden daarom label A+++ hebben, werd ons verteld.”

Het huis is gemaakt van Siberisch Lariks. Een belangrijk aspect, zegt Folkert. ,,Hout dat van ver boven de evenaar komt groeit langzamer. Daardoor zitten de jaarringen dichter op elkaar. Je hebt hierdoor geen last van houtwerking. Dit hout gaat daardoor generaties mee en is daardoor net zo functioneel als steen.”

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan