Achter de voordeur van Hilco Broekman

Achter de voordeur van Hilco Broekman – ‘Drentse koloniehuizen in groen jasje’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Aannemer Hilco Broekman bouwde 52 energieneutrale woningen, die herinneren aan de tijden van de Maatschappij van Weldadigheid. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

‘Koloniewoningen van de toekomst’ worden ze genoemd. De huizen staan in Frederiksoord en Wilhelminaoord, op de plaats van de vroegere koloniewoningen. Deze waren bestemd voor arme stedelingen die in de negentiende eeuw naar Drenthe kwamen om te werken in de landbouw.  De bouw van de huidige huizen startte elf jaar terug. Hilco bracht hierbij twee werelden samen. Hij gebruikte de voetprint van de oude koloniewoning, en stak het vervolgens in een modern, energieneutraal jasje. De woningen zijn gasloos, en de planken van het houtskelet komen uit de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid.

Off-grid

Twee van de woningen liet Hilco ‘off-grid’ maken. Dit leverde hem de titel Duurzaamste onderneming van Drenthe op. ,,Het huis is daarbij niet aangesloten op de riolering en de waterleiding. Wel op het elektriciteitsnetwerk. In de toekomst willen we die ook loskoppelen van de elektriciteitsaansluiting. Dit doen we door een opslag te genereren die ’s zomers oplaadt en in de winter ontlaadt”, zegt Hilco, die zelf eveneens in een van de huizen in Frederiksoord woont.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Verrijking voor het gebied

Eigenlijk wilde hij al eerder aan de slag met dergelijke huizen. ,,In die tijd werd er vooral nog naar geld gekeken, en minder naar duurzaamheid. Toen het project Koloniewoning zich aandiende, konden we eindelijk gaan bouwen zoals we graag wilden.” Hilco zou het mooi vinden als de woningen ook buiten de provinciegrenzen gemaakt worden. ,,Waarom niet? Het is een verrijking voor het gebied.”

Meer weten?

Heb je een vraag over de woningen? Stuur Hilco Broekman gerust een mailtje.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan