Achter de voordeur van Henk en Jessica Bulder

Achter de voordeur van Henk en Jessica Bulder – “Wanden van kalkhennep en douchen met regenwater”

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Henk en Jessica Bulder zetten hun voordeur virtueel voor je open. Zij wonen in een huis van kalkhennep. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

In Nederland staan slechts enkele huizen waarvan de wanden zijn gemaakt van kalkhennep. Een van die woningen staat in De Wijk. ,,Het isoleert goed en neemt decennialang co2 op”, zegt eigenaar Henk Bulder. In 2018 was de woning als duurzaamste huis van Drenthe genomineerd voor Duurzaamste huis van Nederland. En erg opmerkelijk valt dat niet te noemen. Bulder beschikt over een vracht kennis op het gebied van duurzaamheid en heeft die ten volle ingezet bij het maken van het huis. ,,We krijgen drieduizend euro terug op de energierekening.”

Het derde huis in Nederland

,,Oorspronkelijk wilden we het huis laten bouwen met stro. Dat was hot vijf jaar terug. Echter, strobalen zijn rechthoekig. Dat maakt het lastig om gaten mee op te vullen”, vertelt Bulder, die besloot het over een onconventionele boeg te gooien, en koos voor kalkhennep. ,,Daarmee kregen we het derde huis in Nederland dat daarvan is gemaakt. Het kalk spuit je tegen de muren en wat op de grond terechtkomt kun je recyclen. Het voordeel van dit materiaal is onder meer dat het goed isoleert, decennialang co2 opneemt en vocht reguleert. Een prachtig duurzaam product dus.”

Douchen met regenwater

Wat verder onder andere in het oog springt, is het douchesysteem. Per minuut wordt er drie liter water gebruikt. Regenwater wel te verstaan. ,,Het komt via de pannen in een grindbed terecht. Vervolgens loopt het naar een ondergrondse regenwatertank, wordt het in de berging opgepompt en loopt het door een drie filtreersysteem.”

Ga zelf op onderzoek uit

Bulder hamert op het belang om het eigen pad kiezen bij het bouwen van een huis. ,,Bouwbedrijven zijn conservatief ingesteld. Als je een andere, duurzamere aanpak wilt hanteren, wordt dit vaak afgewezen. Dat heeft te maken met een gebrek aan kennis en de focus op winstmaximalisatie. Kies dus je eigen pad en ga zelf op onderzoek uit!”

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan