Achter de voordeur van Femmeke Huigens en Henk Post

Achter de voordeur van Femmeke Huigens en Henk Post – ‘Samen weet je meer dan alleen’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Femmeke Huigens en Henk Post zetten hun voordeur virtueel voor je open. Zij bouwden hun boerderij uit 1880 om naar een energiezuinig huis. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

Hoewel de boerderij van Femmeke en Henk stamt uit 1880, hebben zij deze energiezuinig weten te maken. “We noemen het duurzaam in het kwadraat”, vertelt Femmeke uit Beilen. “Daarmee bedoelen we: duurzaam met betrekking tot energie, het gebruik van materialen en toekomstbestendigheid. We wilden een huis waar onze ouders, kinderen en wij oud kunnen worden.”

Voor Femmeke en Henk is het verenigen van mensen erg belangrijk. “Vandaar deze plek om te delen. Zowel met andere generaties, als met gasten.” Want Femmeke en Henk hebben ook een B&B aan huis. “Het was absoluut mijn droom om een plek te creëren die we kunnen delen.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Samendoen en kennis delen

Maar niet alleen hun woning is een plek van verbinding. “De wens naar verbinden, heeft ertoe geleid dat we bij ons thuis voedsel produceren. Voor onszelf en voor anderen.” Tijdens een cursus voedselbossen, wordt Femmeke er enorm door gegrepen. “Ik wilde inspiratie en kennis uitwisselen met anderen. Helaas kwam ik niet verder dan Facebookgroepen.”

Uiteindelijk richt Femmeke – samen met andere geïnteresseerden – de Vereniging Drentse Voedselbossen op. En het is direct raak. Inmiddels zijn er meer dan honderd aanmeldingen en nog steeds loopt het aantal op. “De vereniging is dus ook een plek voor verbinden. Zo delen we voeding en kennis.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Onze rode draad

Femmekes persoonlijke missie luidt: “Het is niet moeilijk om een boom te planten, maar wel om een boom te laten overleven. Je moet dat samendoen. Samen weet je meer dan alleen. Die kennis delen, dat is onze rode draad.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Femmeke en Henk? Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl. Dan brengen wij je met hen in contact.

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier