Achter de voordeur van Damian Pellegrom

Achter de voordeur van Damian Pellegrom – ‘In mijn antikraakwoning staat de thermosstaat op 17 graden’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Damian Pellegrom zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij woont in een antikraakwoning en zet zijn thermosstraat niet hoger dan 17 graden. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Damian woont sinds vorig jaar antikraak in het Rensenpark Emmen. ,,Je stookt hier veel. Daarom doen we de verwarming niet hoger dan 17 graden. Ja, het is op het randje van comfort.” In de woning, die eerst van een dierenarts van de voormalige dierentuin was, woont Damian samen met twee anderen. ,,Het is een prachtige plek. Je bent omringd door het groen, maar woont toch in het centrum. Het meest duurzame huis is het alleen niet. Het is gebouwd in ’49. Er is wel dubbel glas, maar je stookt alsnog vrij veel”, vertelt hij. ,,Mede vanwege de huidige gasprijzen zetten we de verwarming niet hoger dan 17 graden. Ja, het is op het randje van comfort. Maar je past je sneller aan de temperatuur aan dan je denkt. Verder denken we er goed om dat de radiatoren uitstaan op plekken waar we niet zijn.”

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Kleinere maatregelen

Damian en zijn huisgenoten nemen zelf maatregelen om de woning beter te isoleren. ,,Achter de radiatoren plakken we folie, en we brengen tochtstrips aan op de kieren. De raamkozijnen zijn van hout, dus er ontsnapt makkelijk warme lucht. Zonde natuurlijk.” Verder zou spouwmuur- en vloerisolatie ook helpen, geeft hij aan. ,,Vooral de houtenvloer waaronder een kruipruimte zit. Daar komt veel kou doorheen. Maar ja, we wonen hier antikraak. Voor hetzelfde geld worden we er volgende maand uitgezet. Je gaat daarom niet investeren in iets waar je even later al niet meer van kan profiteren.”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit antikraakpand? Neem dan gerust contact op met Damian Pellegrom.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan