Zwerftocht Mandelanden

Zwerftocht Mandelanden

18 juli 2024 - 18 juli 2024
19.30 - 21.00 uur

Deze excursie wordt georganiseerd door IVN Borger-Odoorn.

Let op: laarzen zijn absoluut noodzakelijk, deelnemers met hoge wandelschoenen krijgen gegarandeerd natte voeten.

De jaarlijkse zwerftocht door de Mandelanden is een traditie geworden. Elk jaar is de zwerftocht weer anders.  Dit geldt niet alleen voor de route maar ook voor de natuurbeleving. De Mandelanden worden namelijk steeds natuurrijker.

Het gebied bestaat uit 120 ha natuur rond het beekdal van het Voorste Diep. Het Voorste Diep vormt één van de bovenlopen van de rivier de Hunze, die via het Zuidlaardermeer uiteindelijk zijn water loost in de Waddenzee. Het gebied kreeg zijn huidige vorm in 2013.

Het Voorste Diep kreeg tijdens het natuurherstelproject zijn kronkelende loop weer terug en meandert als vanouds door het moerassige landschap. Paden zijn er niet. De natuurgidsen van het IVN zoeken samen met de deelnemers aan de zwerftocht naar een begaanbare route door het gebied. Het is altijd nat in het gebied dus laarzen zijn noodzakelijk. In de vele slenken staat altijd water en ze zijn onvermijdbaar.

De Mandelanden worden steeds mooier. Er zijn plekjes met overweldigend veel bloeiende planten. Op andere plaatsen struin je door een veld met hoogopgaand riet of wilgen en elzen. Alles wat een beekdal uniek maakt is aanwezig: de beek, het moerassige gebied aan haar oevers, slenken, natuurgraslanden en houtwallen. Ook ontdekken we wellicht sporen van de bever. De moeite waard dus om te gaan ontdekken.

Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Tip: Neem je verrekijker mee.

Startlocatie: Picknickplaats MandelandenBorgerderstraat, 9531 TA Borger.

Terug naar agenda

Zwerftocht Mandelanden

Borgerderstraat, Borger, Netherlands