Veenplassen De Tweelingen

Veenplassen De Tweelingen

20 juli 2022 - 20 juli 2022
19:00 - 21.30 uur

Op Woensdag 20 juli 2022 houdt Nationaal Park Drentsche Aa om 19.00 uur een excursie naar de Tweelingen. Start is de Parkeerplaats Loomeer bij Schoonloo. De excursie duur 2,5 uur en is ca. 6 km.

Middenin de bossen op het voormalige Schoonloërveld liggen een paar veenplassen die sinds jaar en dag de naam De Tweelingen dragen. In de bossen van Schoonloo liggen veel veentjes, oude pingoruïnes die grotendeels zijn dichtgegroeid. Toen het Schoonloërveld in de 20e eeuw ontgonnen werd, werden de beste stukken omgetoverd in lucratief akkerland. De armste delen waren meestal nog wel geschikt voor de aanleg van bos. Ook hier op het Schoonloërveld werden honderden hectares Staatsbossen aangelegd. De slechtste stukken van het veld moesten de ontginners noodgedwongen overslaan. Vaak omdat het terrein te geaccidenteerd was of veel te nat. En zo kan het gebeuren dat dat slechtste stukken van het veld van toen nu onze mooiste stukjes natuur zijn, zoals De Tweelingen.

Deelname is gratis. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Terug naar agenda

Veenplassen De Tweelingen

't Loomeer, Hoofdstraat, 9443 Schoonloo, Netherlands