Terug in de geologische tijd

Terug in de geologische tijd

12 augustus 2023 - 12 augustus 2023
10.00 - 12.30 uur

Fiets je mee op zaterdag 12 augustus 2023 terug in de geologische tijd? Start is om 10:00 uur op de parkeerplaats Nationaal park Knooppunt Schaapskooi Balloo. De fietstocht is 23 km en duurt 2,5 uur. Eigen fiets meenemen.

Aanmelden verplicht: drentscheaa@ivn.nl

De basis van het aardkundig landschap zoals we dat nu kunnen waarnemen is bepaald door geologische processen in het verleden. Een ijskap met een dikte van 500 à 1000 meter zorgde zo’n 130.000 jaar geleden voor een onvoorstelbare hoeveelheid smeltwater als gevolg van de opwarming van het klimaat. Wat heeft dat betekend voor de Drentsche Aa? In een latere periode ontstonden pingo’s, waarvan we nu nog de ruïne in de vorm van een ven of natte, drassige plek kunnen zien. Of is dit ven geen pingoruïne maar een zgn. uitblaaskom? Tijdens deze fietstocht houden we ons bezig met de geologische processen die in onze regio hebben plaatsgevonden. Het resultaat is nu nog zichtbaar en tastbaar in het terrein. Tijdens deze fietstocht staan we stil bij enkele interessante locaties.

Deelname is gratis. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Terug naar agenda

Terug in de geologische tijd

Schaapskooi Balloo, Crabbeweg, Balloo, Netherlands