Reestdal en Ommerschans

Reestdal en Ommerschans

11 oktober 2020 - 11 oktober 2020
14.00 uur

Een stevige fietstocht door het oostelijke deel van het Reestdal. Onderweg worden gehuchten als Den Westerhuis, Oud-Avereest, Den Huizen, De Wildenberg en het natuurgebied de Takkenhoogte aangedaan. Heel bijzonder zijn de overblijfselen van de oude Ommerschans, waar later de Maatschappij van Weldadigheid zich vestigde. Verschillende gebouwen stammen uit die tijd.

De Ommerschans werd in 1625 gebouwd op kosten van Groningen en Friesland om de weg tussen Ommen en Zuidwolde te verdedigen tegen de Spanjaarden. De schans maakte deel uit van een hele linie aan verdedigingswerken, zoals Coevorden en Bourtange. In 1819 werd het terrein in bruikleen gegeven aan de Maatschappij van Weldadigheid, die daar een bedelaarskolonie stichtte. Het werd een dwanggesticht, omdat blijkbaar niet iedereen er uit eigen beweging naar toe wilde. De Maatschappij bouwde niet alleen in Ommerschans een dwanggesticht, maar ook in het later veel bekendere Veenhuizen.

Deelname is gratis maar aanmelden (vanwege de corona maatregelen) noodzakelijk. We houden ons tijdens de excursie aan de 1,5 mtr afstand. Geef bij uw aanmelding duidelijk aan met hoeveel personen u komt.
Aanmelden kan via aanmelden@drentslandschap.nl.

Startlocatie: het gehucht Pieperij (Reestdal).
U ontvangt een bevestiging met daarin de exacte startlocatie. Zonder deze bevestiging is deelname niet mogelijk.

Terug naar agenda

Reestdal en Ommerschans

Pieperij, Netherlands