Perenpluk en stoofperenfeest Ruinerwold

Perenpluk en stoofperenfeest Ruinerwold

1 oktober 2022 - 1 oktober 2022
9.00 uur - 17.00 uur

  • Organisatie: Museumboerderij De Karstenhoeve

Een bijzondere locatie in Drenthe: de 7 kilometer lange slingerende weg met aan beide kanten stoofperenbomen geflankeerd door prachtige Saksische boerderijen. De Dokter Larijweg in Ruinerwold vormt ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober het decor voor de traditionele perenpluk. Tegelijkertijd vindt het gezellige Stoofperenfeest plaats op diverse boerenerven langs deze perenweg. Er zijn allerhande kraampjes en foodtrucks te vinden en er is een speciaal kindererf met allerlei kinderactiviteiten.

Pluk je eigen stoofperen

Langs deze unieke weg staan ongeveer 1200 perenbomen, grotendeels oude rassen. Bekende soorten zijn Gieser Wildeman en Winterjan , maar je vindt aan de Dokter Larijweg bijvoorbeeld ook rassen als Winterlouwtje, Valse IJsbout, Boerengroentje of zoete Brederode. Tijdens de Perenpluk worden de stoofperen, nog aan de boom, geveild en de koper haalt de peertjes zelf uit de boom op zijn of haar eigen manier. Gewapend met emmers, karren, zeilen en wat al niet meer, is dit hét moment om met vrienden, familie, collega’s, stichting of organisatie samen je eigen stoofperen te plukken.

Een echte peren veiling bij de veilingmeester

De eerste kopers verzamelen zich ’s ochtends om 9 uur bij de veilingmeester ter hoogte van Dokter Larijweg 1 waarna het bieden kan beginnen. De veilingmeester zorgt dat alles netjes verloopt. Er worden geen grote bedragen geboden, voor een paar euro kun je al een boom bemachtigen. Het plukken gaat de hele dag door en samen met de gezelligheid op de diverse erven, het vervoer via de “heen-en-peer” huifkarren, vormt het een authentiek, gemoedelijk en gezellig jaarlijks evenement met bezoekers vanuit de hele regio en daarbuiten.

Het Stoofperenfeest en Perenveiling: 1 oktober 2022

Wil je ook komen peren plukken, kom dan op zaterdag 1 oktober naar de Dokter Larijweg, zoek de veilingmeester (gemakkelijk te herkennen aan de grote groep mensen om hem heen) en bied op een boom. Voor een paar euro heb je dan niet alleen lekkere Ruinerwolds stoofpeertjes maar ook de hele dag vertier en plezier!

Voor de kinderen is er een speciale “kinderveilingmeester” die ’s ochtends start aan het eind van de Dokter Larijweg, ter hoogte van nummer 172. Bij hem mogen alleen kinderen bieden op de perenbomen om zo te leren hoe het bieden en veilen in zijn werk gaat.

Op een 5 tal erven staan kramen, ieder met zijn eigen mooie landelijke producten. Zeep, bijzondere planten, zoete en hartige lekkernijen, woondecoratie, handwerk, kinderkleding en heel veel streekproducten. Mensen die niet zelf hun peertjes aan de boom willen plukken, kunnen hier ook stoofpeertjes kopen. Live muziek op het erf zorgt voor een gezellige sfeer. Voor kinderen is een speciaal kindererf ingericht met allerlei leuke activiteiten speciaal voor hen en alles in het thema van de peer! Bezoekers van dit leuke Stoofperenfeest kunnen parkeren op de grote centrale parkeerplaats in Oosteinde ter hoogte van Dokter Larijweg 116. Hier is een “heen-en-peer” halte voor gemakkelijk en leuk vervoer langs het evenement.

 

Terug naar agenda

Perenpluk en stoofperenfeest Ruinerwold

Dokter Larijweg 116, Ruinerwold, Netherlands