Kennisavond over de taal van vogels

Kennisavond over de taal van vogels

22 april 2024 - 22 april 2024
19.15 - 21.30 uur

Tijdens deze kennisavond van kunstpodium Into Nature in Roderwolde staan taligheid en wederkerigheid van vogels centraal. De avond is bedoeld om kennis te maken met elkaar en kennis uit te wisselen over het natuurgebied De Onlanden.

De kennisavond vindt plaats in het kader van het programma Inhale-Exhale, een programma met Drentse kunstenaars, in samenwerking met Stichting Kunst & Cultuur en kuunst.nu. In dit programma verdiepen vijf Drentse kunstenaars zich in De Onlanden, een jong moerasgebied in de kop van Drenthe, vlakbij de stad Groningen. Na een periode van inpoldering heeft de mens dit gebied weer ‘teruggegeven’ aan de natuur. In korte tijd is De Onlanden een waar paradijs geworden voor talloze vogelsoorten.

Programma
19.15 uur: Inloop (koffie & thee verkrijgbaar aan de bar)
19.30 uur: Welkom en introductie door Hilde de Bruijn, voorzitter van de avond en artistiek leider van Into Nature
19.40 uur: Gastsprekers Priscila Fernandes, Martin Brandsma en Ben Koks. Met ruimte voor vragen en gesprek.
21.30 uur: Afsluiting

Priscila Fernandes
Kunstenaar Priscila Fernandes (woont en werkt in Kolderveen) raakte door haar bezoeken aan De Onlanden geïnteresseerd in de vraag wat er zou gebeuren als wij hun onze stem uit liefde aan de vogels zouden afstaan en we ze zodoende zouden kunnen verstaan. Wat zouden ze zeggen? Fernandes zal wat meer over haar beeldende kunst praktijk vertellen en dieper ingaan op de vraag die haar met betrekking tot De Onlanden bezighoudt.

Martin Brandsma
Martin Brandsma (woont en werkt in het Drents-Friese Wold), is kunstenaar en gedragsbioloog. De afgelopen twaalf jaar van zijn leven heeft hij een groot deel van zijn tijd aan de klapekster gewijd. Brandsma bestudeert deze mysterieuze zangvogel met roofvogel-trekjes in de heide- en veengebieden langs de grens van Friesland en Drenthe. Hij zal ingaan op de vraag hoe hij als kunstenaar, met gedragsbiologische interesse, aankijkt tegen de taal van vogels – en die van de klapekster in het bijzonder.

Ben Koks
Ornitholoog en natuurbeschermer Ben Koks, auteur van het boekje ‘Vogels wijzen ons de weg’, kijkt al decennialang naar kiekendieven. In De Onlanden slapen flink wat blauwe kiekendieven. Hun slaapplaatsen zijn veel meer dan de eenvoudige optelsom van veiligheid en ruimtegebruik. Om het fenomeen achter slaapplaatsen te doorgronden reisde Koks onder meer naar West-Afrika, India en ook veel Europese landen. Zo drong het tot hem door dat er op die slaapplaatsen een soort communicatie plaatsvindt die wij mensen, met onze gebruikelijke wetenschappelijke middelen, niet kunnen vatten. “Want dat is het”, zegt Koks, “wetenschappers snappen uiteindelijk maar weinig van de communicatie van dit soort gespecialiseerde vogels, die ons ook een spiegel voorhouden als het gaat om hoe wij mensen met onze natuur omgaan.”

Terug naar agenda

Kennisavond over de taal van vogels

Hoofdstraat 32, Roderwolde, Netherlands