Groen- en Klimaatdag

Groen- en Klimaatdag

4 september 2022 - 4 september 2022
13.00 uur - 16.00 uur

Op 4 september organiseren we van 13.00 tot 16.00 uur een leuke, informatieve en leerzame Groen- en Klimaatdag bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Struin langs de verschillende informatiekraampjes over de groen- en klimaatvisie waar de gemeente aan werkt en ga hierover in gesprek met medewerkers van de gemeente. Ontdek wat je zelf kunt doen om je eigen tuin of balkon groener te maken en doe mee aan één van de activiteiten van het Duurzaamheidscentrum. Of stap op de fiets: deze middag geeft de wethouder namelijk het startschot voor de fietsroute ‘Onderweg naar een groenere stad’.

Bij binnenkomst in het Duurzaamheidscentrum liggen diverse zelf-doe-activiteiten voor kinderen klaar. De meeste activiteiten zijn vrij te bezoeken, alleen voor de workshop waterdoorlatende tegel maken wordt gewerkt op basis van inschrijving.

Tuin van de Toekomst (13.30 – 15.30 uur)
Voor kinderen staat in de tuin van het Duurzaamheidscentrum, de Tuin van de Toekomst klaar. In de Tuin van de Toekomst kunnen kinderen samen met hun (groot)ouder(s) hun eigen duurzame tuintje maken. Hoe ziet jouw tuin van de toekomst er uit? Groen, veel steen? Of juist weinig steen? Wat gebeurt er als je je tuintje vol met stenen legt? Ontdek waar het water heen gaat. Leuk om te doen!

Workshop waterdoorlatende tegel maken (13.30 – 15.30 uur)
Tijdens deze workshop kunnen kinderen  in de leeftijd van 4 tot 12 jaar hun eigen waterdoorlaatbare tegel maken.  Soms is bestrating nodig, bijvoorbeeld voor op het terras of de tuinpaden. Maar wist je dat er ook waterdoorlatende tegels bestaan? Deze tegels bieden meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven én je tuin blijft een stuk koeler. Tijdens deze workshop leer je alles over deze tegels en ga je zelf aan de slag met het maken van een tegel.

De tegel is helaas niet gelijk klaar om mee naar huis te nemen. De tegels moeten namelijk na afloop afgebakken worden op hoge temperatuur. Uiteraard houden we je op de hoogte, zodat je weet wanneer je terug kunt komen om je eigen tegel op te halen.

Fietsroute ‘onderweg naar een groenere stad’
Assen is een groene stad. Dat willen we graag zo houden en waar mogelijk versterken! Vanaf 4 september kun je de fietsroute ‘Onderweg naar een groenere stad’ fietsen. Ontdek de groene parels van onze stad, laat je inspireren door groene toekomstbeelden en laat je informeren over hoe we onze stad kunnen aanpassen aan het klimaat. Bij iedere locatie staat een bord met informatie over de locatie en een QR-code naar een vragenlijst. Scan deze code met je telefoon om de vragen te beantwoorden.

Bij de verschillende informatiekraampjes op de informatiemarkt vertellen we je graag alles over bijvoorbeeld biodiversiteit, groen in de stad en waterberging. Uiteraard krijg je ook tips om je eigen omgeving groener en klimaat adaptief te maken.

Terug naar agenda

Groen- en Klimaatdag

Bosrand 2, Assen, Netherlands