Gewas in de fotolijst: Veldboon

Gewas in de fotolijst: Veldboon

Als je door de lijst kijkt, zie je hem staan: de veldboon. Misschien niet de grootste of mooiste op het veld, maar wel een echte krachtpatser. Voor de 18e eeuw was het zelfs een van de belangrijkste voedingsmiddelen in ons land. En nu, terug van weggeweest, is de veldboon de snelst groeiende eiwitteelt van Nederland. 

Waar staat deze lijst?

De veldboon is niet alleen een krachtpatser op je bord, maar ook voor de biodiversiteit en de bodem. Hij haalt stikstof uit de lucht en geeft die weer terug aan de grond, waardoor hij niet alleen zichzelf voedt, maar ook de gewassen die na hem komen. Rondom de veldboon bruist het bovendien van het leven: bijen en hommels komen af op zijn bloemen, en lieveheersbeestjes doen zich tegoed aan de bladluizen. Zo draagt de veldboon op zijn eigen bescheiden manier bij aan een gezond ecosysteem. 

En dan de voedingswaarde: veldbonen bevatten meer eiwitten dan de bonen die we doorgaans kennen. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Leg je ze naast granen, dan valt nog iets op: veldbonen bevatten aanzienlijk minder koolhydraten. Dat maakt ze super interessant voor iedereen die zoekt naar duurzamere keuzes op het bord. Een heerlijk voorbeeld hiervan is veldbonenpasta. Wil je direct producten kopen van Drentse boeren om hen te steunen, zoals de veldboon? Hier vind je een mooi overzicht van Drentse producten! 

Over de Drentse Proeftuin

Wat als de landbouw van de toekomst hier begint? In de Drentse proeftuinzetten we 12 mooie gewassen in het zonnetje: van veldboon tot zonnekroon. Deze gewassen zorgen voor een gezonde bodem, meer leven, plantaardige eiwitten, biobased bouwmaterialen én lokaal voedsel. Geen grote woorden, maar daden op het land. Lekker eten van dichtbij, met een goed gevoel. 

Op de hoogte blijven van alles wat er groeit en gebeurt in de Drentse proeftuin? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Meer info en vragen?

Profiel Yvonne Osseforth-Leenders

Yvonne Osseforth-Leenders

Projectmedewerker voedsel & landbouw