Gewas in de fotolijst: Naakte haver
Gewas in de fotolijst: Naakte haver
Kijk eens goed door de lijst. Daar zie je naakte haver, een bijzonder graan dat steeds vaker op Nederlandse akkers te vinden is. Daarmee biedt het een mooi lokaal alternatief voor geïmporteerde rijst. Door deze korte voedselketen zijn er minder transportkilometers nodig, wat het meteen een duurzamere keuze maakt. Daarnaast versterkt het de bodem en trekt het gewas biodiversiteit aan. Daarmee past het perfect in duurzame landbouw. En heel leuk: deze naakte haver kan in oktober op jouw bord liggen! Bestel hem hier.
Een slim voordeel van naakte haver is dat er geen pelproces aan te pas hoeft te komen. Bij het rijpen valt het kaf vanzelf van de korrel. Zo blijft het graan puur, met meer van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen intact.
Ook qua voedingswaarde is naakte haver een topper. Het zit vol eiwitten (12-20%). Ter vergelijking: (witte) rijst bevat 2,5 – 3,0 % en gewone tarwe minder dan 13%. Daarnaast zit naakte haver boordevol vezels en essentiële aminozuren en bevat het gewas meer vitale stoffen dan gewone haver. De bèta-glucanen die erin zitten helpen bovendien je cholesterol op een gezond peil te houden.
In de keuken kan je er alle kanten mee op. Gebruik het als vervanger voor rijst, pasta of aardappelen, of strooi het door een salade, soep of maak er een voedzaam ontbijt van. Zo verras je niet alleen jezelf, maar ondersteun je ook een landbouwsysteem dat beter is voor de bodem, de biodiversiteit én de toekomst. Dankzij zijn hoogwaardige plantaardige eiwit is naakte haver bovendien een uitkomst voor iedereen die kiest voor een vegetarische of veganistische leefstijl. Niet te vergeten: de teelt van naakte haver draagt bij aan bodemgezondheid en biodiversiteit, en past uitstekend in duurzame landbouwsystemen. Zo brengt dit bescheiden graan mens en natuur op een smakelijke manier samen. Lees meer over naakte haver op de website van de havercoöperatie.
Over de Drentse Proeftuin
Wat als de landbouw van de toekomst hier begint? In de Drentse proeftuin zetten we 12 mooie gewassen in het zonnetje: van veldboon tot zonnekroon. Deze gewassen zorgen voor een gezonde bodem, meer leven, plantaardige eiwitten, biobased bouwmaterialen én lokaal voedsel. Geen grote woorden, maar daden op het land. Lekker eten van dichtbij, met een goed gevoel.
Op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de Drentse proeftuin? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Meer info en vragen?

Yvonne Osseforth-Leenders
Projectmedewerker voedsel & landbouw