NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Leah Groeneweg – Wildpluktuin Gasselternijveen

Leah Groeneweg – Wildpluktuin Gasselternijveen

Genomineerd omdat:

Er is een trend waar te nemen waarin puur, madeliefjenatuurlijk, duurzaam en gezond belangrijke kernwaarden zijn. Bij steeds meer mensen leeft het gevoel terug naar de basis te willen. Zij zijn op zoek naar oorspronkelijkheid, maar dan in een modern jasje. Mensen kiezen vaker voor streekproducten, de groene smoothie is een begrip geworden en superfoods als gojibessen en chiazaad zijn in steeds meer winkels te verkrijgen.

Binnen deze ontwikkeling past ook het zogenaamde wildplukken. Eetbare wilde planten zoals brandnetel, paardenbloem, weegbree en zevenblad groeien overal om ons heen en zijn zeer smaakvol en gezond. Met de juiste kennis over de eetbaarheid van planten kunnen de heerlijkste gerechten bereid worden en ontstaat een duurzame en gezonde voedselbron.
Het plan is om een wildpluktuin aan te leggen. Een tuin waarin eetbare wilde planten zoals brandnetel, vogelmuur, look-zonder-look en veldzuring vrijuit groeien. In de tuin is ook ruimte voor wilde bessen en vruchten. De gewone vlier, gele kornoelje, sleedoorn en mispel zijn hier voorbeelden van.

klaproosKader:
In grotere steden ontwikkelt zich het stadstuinieren en de stadslandbouw. Er ontstaan buurtmoestuinen en voedselbossen. Perken en plantsoenen worden aangeplant met nuttige voedselgewassen en fruitbomen. Op braakliggende terreinen verschijnen grote bakken met eenjarige groenten en zelfs op daken wordt voedsel verbouwd. Dit alles is een welkome ontwikkeling. Het is duurzaam, omdat de (beperkte) ruimte in de stad nuttig gebruikt wordt, de sociale cohesie in wijken versterkt door het gezamenlijk onderhouden van de buurtmoestuin en kinderen kunnen zien hoe gewassen groeien.
Ook op het platteland creëert het wildplukken en de aanleg van voedselbossen mogelijkheden. Deze zijn te vinden in onder meer duurzame voedselproductie, educatie, sociale cohesie en aanbod voor toerisme.

Activiteiten:
Wildpluk wandelingen, educatieve tuin, kookworkshops, wildpluk picknicks, proeverijen en groepsarrangementen.
Plaats:De tuin van Pommona
Hoofdstraat 58
9514 BG Gasselternijveen

Periode:

 • Wildpluk wandelingen: maart t/m oktober
 • Wildpluk picknicks: mei t/m augustus
 • Educatieve tuin, kookworkshops, groepsarrangementen en proeverijen: het gehele jaar

Doelgroepen:
Toeristen, recreanten, scholen en inwoners van de regio die een unieke, verrassende en leerzame activiteit willen ervaren en beleven. Beleidsmakers vanuit de gemeente en overheid, mensen vanuit het bedrijfsleven (bijvoorbeeld landbouw, horeca en toerisme) die op zoek zijn naar duurzame vernieuwende initiatieven en een grensverleggende visie willen ontwikkelen.
De mensen uit de doelgroep hebben interesse in de natuur, duurzaamheid en voeding.
De doelgroep bestaat uit individuen, maar ook uit groepen mensen die een uitstapje maken. Hierbij valt te denken aan een groepsuitje, excursie of familieuitje, maar ook aan een bedrijfsuitje of schoolreisje.

Inhoud:
De wildpluktuin is een natuurtuin waarin een veelheid aan eetbare wilde planten groeit.paardenbloem (1)
In de tuin maken de bezoekers kennis met eetbare planten en bloemen. Er worden wildpluk wandelingen, kookworkshops, wildpluk picknicks of arrangementen op maat georganiseerd.
De planten en struiken zijn ingedeeld in vakken en voorzien van naamborden en informatieborden met een beschrijving van de plant, de eetbare delen en de toepassingsmogelijkheden. De tuin heeft hierdoor een hoog educatief gehalte.
De natuurlijke uitstraling van de tuin zorgt voor een ontspannend karakter. Bezoekers kunnen in de tuin rondlopen, informatie vergaren en ontspanning zoeken.

Plan van aanpak

Het deel van de tuin van Pommona dat gebruikt zal worden voor de wildpluktuin beslaat ongeveer 500 m². Om het project mogelijk te maken moet een groot deel van de tuin van Pommona worden ontgonnen en heringericht. Dit brengt kosten met zich mee. De organisatie is op zoek naar subsidiefondsen.

Daarnaast is contact met het sociale werkvoorzieningsbedrijf Wedeka, over het aantrekken van vrijwilligers voor de aanleg en het onderhoud van de tuin.
Er is contact gelegd met horeca gelegenheden en toeristische accommodaties, zoals campings, vakantieparken en Bed & Breakfast accommodaties in de regio. Deze worden verder uitgebreid. Door het leggen van samenwerkingsverbanden en het organiseren van arrangementen wordt een netwerk opgebouwd en een groter publiek bereikt.

Via sociale media als facebook, twitter, Drenthe apps en internet websites wordt bekendheid gegeven aan de ontwikkeling van de wildpluktuin en de activiteiten die er plaats vinden.

Tijdpad:

 • Fase 1: 15 maart – 15 april 2015
  Opschonen en egaliseren van het terrein.
 • Fase 2: 15 april – 15 mei 2015
  Omploegen (frezen) en inzaaien van de wildpluktuin.
  Planten van struiken en bomen.
 • Fase 3: 15 mei – 15 juni 2015
  Plaatsen hekwerk, heggen, verlichting, naamborden, informatieborden.
 • Fase 4: 15 juni – 21 juni 2015
  Onvoorziene werkzaamheden, oplevering.
 • Opening: 21 juni 2015

Website: www.bloemenpad.nl

borage

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF