NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Grietje Loof – Realisatie Speel-natuur

Grietje Loof – Realisatie Speel-natuur

Genomineerd omdat:

Als voorzitter van de plaatselijke IVN afdeling ben ik Wilgenhutten struunhuus 2014112709van mening dat deze IVN afdeling een prijs verdient. Sinds 1 jaar heeft IVN een eigen onderkomen, het “IVN Struunhuus”, in het Steenbergerpark in de wijk de Weide in Hoogeveen. Samen met de bewoners in deze wijk willen we de natuurwaarde van het park naar een hoger niveau brengen. Als voorzitter heb ik de trein in beweging gezet en ik heb echt het gevoel dat alles nu op het juiste moment samenkomt.

Doel

Sinds juli 2014 is er een werkgroep Speelnatuur binnen de IVN afdeling. Hierin zitten niet alleen leden van IVN in maar ook wijkbewoners. IVN kreeg een onderkomen in het Steenbergerpark en op het moment, begin 2014, kwam ook een groep wijkbewoners in beweging. In samenwerking met de wijkbeheerder, de “Smederijen” van de gem. Hoogeveen en de wijkbewoners zijn plannen gemaakt om het park weer toegankelijk te maken voor iedereen met als hoofddoel naast een aantal andere activiteiten; “weer volop kunnen genieten van de eens zo prachtige natuur in het park”. De werkgroep Speelnatuur heeft eerst de buurtbewoners uitgenodigd om de plannen en ideeën die er leven te bespreken en te delen en zo te zorgen voor een breed draagvlak in de wijk. Ook heeft IVN Hoogeveen in 2014, in samenwerking met andere organisaties, buurtbewoners (rondom het Struunhuus) en de gemeente, een aanvraag ingediend bij de vlinderstichting voor een Idylle. Dit past helemaal bij alle plannen. De grote groene vlaktes (gemaaid gazon) plaats laten maken voor meer kleurige weides waar bijen en vlinders naar hartenlust tekeer kunnen gaan. Plezierige plekjes maken om langs te lopen, te wandelen, eventueel te zitten. Het saaie park omtoveren tot een fantastische ontmoetingsplek in de natuur voor jong en oud.

In december 2014 kregen wij bericht dat het Steenbergerpark een Idylle krijgt. In 2015 kunnen we daar mee aan de slag.

Wilgenhutten struunhuus 2014112708We willen als IVN, samen met wijkbewoners en met wat hulp van de gemeente een omgeving creëren waar alle leeftijdsgroepen van kunnen genieten. Een van de ideeën is het ontwikkelen van speelnatuur, natuurlijk spelen, zodat kinderen weer dichter bij de natuur komen te staan. Spelen in de natuur zijn ze verleerd in de grotere plaatsen in Nederland. Ouders zien het als onveilig en kinderen krijgen niet genoeg de ruimte om daarin hun eigen gang te gaan. Door plekken in het park veilig en uitdagend te maken hopen we dat ouders hun kinderen daar met een gerust hart laten spelen.

De groene ruimte rondom het IVN Struunhuus gaat daarom opnieuw ingericht worden. In de eerste zomer dat we daar zaten hoorden we wel vogels maar zagen we geen bijen en vlinders in het park. De natuur zoals die in onze beleving hoort te zijn is voor een groot deel weg uit het park. De keuzes die de gemeente heeft gemaakt om het onderhoud betaalbaar te maken zijn er de oorzaak van dat er weinig ruimte is voor diversiteit. Wij hopen dit te veranderen met de plannen zoals we die nu op de tafel hebben liggen.

Wat hebben we tot nu toe gedaan:

 1. De buurt uitgenodigd om mee te denken en te helpen
 2. Een presentatie gemaakt van de Speelnatuur plannen
 3. Samenwerking met de Activiteiten commissie in de wijk. Deze activiteiten commissie is ontstaan uit onvrede over het park en inmiddels heeft deze commissie al diverse activiteiten georganiseerd.
 4. Samenwerking met de Beestenbult, de kinderboerderij in het park
 5. Samenwerken met de wijkbeheerder, wijkvereniging
 6. Aanvraag voor een idylle, bij de Vlinderstichting, ingediend. Deze is inmiddels gehonoreerd.
 7. Op 1 november 2014, tijdens de natuurwerkdag, gestart met een eerste aanleg voor de Speelnatuur. De aanleg van een takkenril, als afscheiding, om de veiligheid van kinderen die van de speelplek gebruik gaan maken te garanderen.

Plan van aanpak

Wat gaan we in 2015 doen:

 1. Tijdens “NL Doet dag” gaan we verder met de Speelnatuur. Dit ook weer in samenwerking met de buurtbewoners en vrijwilligers van IVN.
 2. We starten samen met de vlinderstichting met de plannen voor de inrichting van de idylle
 3. We houden de buurt op de hoogte d.m.v. stukjes in de plaatselijke krant en wijkblaadjes
 4. We leggen contacten met alle scholen rondom het park
 5. We hebben overleg met de kinderboerderij in het park, vooral gericht op samenwerking aan een uitdagende route voor kinderen die veilig is en gericht op de natuur.
 6. We gaan met de activiteitencommissie leuke plannen maken en uitvoeren.
 7. We gaan in samenwerking met buurtbewoners en vrijwilligers aan de slag met de tuin rondom het IVN Struunhuus
 8. We gaan op zoek naar fondsen en sponsoren. Tot nu toe hebben we alles nog kunnen regelen met een gesloten beurs maar wij investeren wel enorm in dit hele project en hopen op financiële steun om zo de plannen nog beter en sneller te kunnen realiseren. We hebben ook heel veel steun van de gemeente die ons helpt waar ze kunnen (zolang het geen extra geld kost).
 9. Met de regelmaat van de klok organiseren wij activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn en waarbij altijd “genieten in en van de natuur en het verwonderen over alle moois in de natuur” centraal staan.
 10. De plannen voor de Speelnatuur zijn dit jaar, het realiseren van een goed aangelegd wilgenhuttendorp (+ het onderhoud ervan). Als onze financiële middelen dat toestaan gaan we vervolgens starten met het maken van een stappaaltjes route.

Scan 3 Scan 1

 

 

 

 

 

 

 

Min of meer gedwongen door het ontbreken van afdoende financiële middelen moeten we de ontwikkeling van de Speelnatuur uitsmeren over een aantal jaren. De Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015 zou dit project een enorme boost kunnen geven en vooral de kinderen rondom het Steenbergerpark in Hoogeveen al heel veel sneller een stuk dichter bij de natuur brengen.

We hoeven niemand meer uit te leggen dat spelen in de natuur, bouwen, sjouwen met takken, kliederen met zand en water in de modder stampen, sluip door, kruip door routes, balanceren op een boomstam, een stapstenen- of blokkenpad overwinnen, dingen zijn die belangrijk zijn voor het zelfvertrouwen van kinderen. Hoogeveen, het Steenbergerpark, verdient een Torteltuin. Een veilige groene plek voor bij, vlinder en mens.

Websites:https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen

https://www.facebook.com/IVNHoogeveen

 

IVN Bruist 2015

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF