NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Adriaan van Buren

Adriaan van Buren

Genomineerd omdat:

Tijdelijk groen combineren met tijdelijk leegstaande kavels, dat is het idee van Adriaan van Buren. Tijdelijk groen wordt vaak vernietigd, terwijl het aan de andere kant juist veel tijd kost om nieuw tijdelijk groen te kweken en voordat dat de goede omvang heeft. Tevens zijn er veel leegstaande kavels te vinden, waarop dat tijdelijke groen zou kunnen doorgroeien, om vervolgens weer op een nieuwe nodige plek terug te plaatsen. Dit betekent besparing van grondstoffen (anders nodig voor de kweek en vernietiging) en gelijk een tijdelijk groen parkje voor de buurt, die er dan ook een stukje mooier uitziet. 

Plan van aanpak

Op een stuk weiland, onbebouwde kavels in woonwijken struiken, boompjes, heggen, klimop op traliewerken (schuttingen) e.d. aanplanten welke afkomstig zijn van gemeenten die deze groenvoorzieningen afvoeren in kader van herinrichting. Particulieren of ook gemeente kunnen dan later hier weer de planten eruit halen en op een plek in de wijk aanplanten. Het wijkaanzicht wordt hierdoor gelijk groener. Het voormalig stuk weiland of bouwkavel wordt tijdelijk gebruikt als parkje. Ook het dierenleven heeft hier een kansrijker leven. Niet alle planten aannemen, alleen groen die tot een maximale grootte groeien zonder veel snoeiwerk

Basis is woonwijk Berggierslanden in Meppel: In fase 5 worden de vrije kavels tot 2018 niet bebouwd, zover nu bekend. Hier kunnen dan na toestemming op enkele kavels de beplantingen worden geplant.

Voorwaarden:

  • Gemeente brengt groen naar de vrije kavel
  • Een grondverzetmachine maakt de grond los om de planten e.d. te kunnen planten.
  • Houtsnippers zijn nodig om looppaden te kunnen maken (ook tegen onkruid).

Het tijdpad is afhankelijk van aanbod en gesprekken met de bouwontwikkelingsmaatschappij. Het lijkt Adriaan leuk om tevens een kleine cursus om schimmel e.d. te herkennen en bestrijden te verzorgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF