NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Energiesprong

Energiesprong

Duizenden extra banen in de bouw door extra energiebesparing in woningen

Extra investeringen in energiebesparing van bestaande gebouwen kunnen voor Noord Nederland een fors aantal banen in de bouw en de toeleverende industrie op leveren. Dat is de conclusie uit een verkenning die door CE Delft en SEO Economisch Onderzoek  in opdracht van de Natuur en Milieufederatie Drenthe is uitgevoerd.

Afhankelijk van de besparingsdoelstelling leiden investeringen van zo’n 400 miljoen per jaar tot zo’n 4500 extra banen. Daarmee kunnen ruim 2000 werkloze bouwvakkers aan werk worden geholpen. De Natuur en Milieufederatie Drenthe pleit in aansluiting op dit onderzoek voor een energiesprong in de Veenkoloniën.

Deze energiesprong houdt een versnelling van energiebesparing in de bestaande woningvoorraad in. De Natuur en Milieufederatie  Drenthe denkt niet aan kleine verbeteringen, maar in een grote sprong voorwaarts; een aanpak die leidt tot energie-nul-woningen in hele wijken of woningtypen. Grootschalige energiebesparing, renovatie en wijkverbetering worden daarbij gecombineerd. De stijgende energielasten dienen als financieringsmotor.

Energiesprong Veenkoloniën
Een energiesprong in de Veenkoloniën vraagt in het begin een (veel) grotere investering, maar levert op kortere termijn ook een veel grotere besparing op. Bovendien zorgt het voor een impuls voor economie en werkgelegenheid. Een fundamentelere aanpak en herstructurering van de bestaande voorraad zorgt voor een beter eindresultaat in termen van omgevingskwaliteit en woningwaarde dan een aanpak in kleinere stappen.

De resultaten van het CE/SEO onderzoek zijn vrijdag 22 maart 2013 in het Drents Museum door Frans Rooijers, directeur van CE Delft, gepresenteerd op het jubileum Festival Groen Drenthe van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Het pleidooi voor de energiesprong werd door Reinder Hoekstra, directeur Natuur en Milieufederatie Drenthe aangeboden aan o.a.  gedeputeerde Henk van de Boer van de provincie Drenthe.

Meer informatie

  Bekijk het voorbeeld in de Veenkoloniën

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF