NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
We are NICE

We are NICE

Het Noorden zet expliciet in op een circulaire economie. Een economie waarin grondstoffen en energie op een zo hoogwaardig mogelijke manier worden hergebruikt. Een economie waarin het behouden en versterken van biodiversiteit (natuurlijk kapitaal) en menselijk welzijn (sociaal kapitaal) centraal staan. Het creëren van vormen van waarde die verder gaan dan financieel gewin alleen, zijn essentieel.

Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie, kortweg NICE, is in het leven geroepen om deze transitie te helpen versnellen. Een initiatief van 18 organisaties afkomstig uit de werelden van ondernemers, onderwijs, onderzoek, overheden en omgeving. Organisaties die samen werk willen maken van de transitie naar een circulaire economie. Natuur en Milieufederatie Drenthe is één van die 18 partners in NICE.

“Natuur en Milieufederatie Drenthe is partner in NICE omdat we zien dat het aanzwengelen van transitie niet gaat op individuele basis. Het is altijd een kwestie van samenwerken, samen anders denken, samen ontwikkelen. In NICE zien we een partnerschap waarin dat denken de basis is, waaruit allerlei circulaire initiatieven ontspringen. Wij denken dat in deze fase van transitie 2 belangrijke partijen aan zet zijn: het is aan ondernemers en overheid om de eerste stappen te zetten. Daarnaast vinden we het cruciaal dat circulair denken en doen voor studenten een tweede natuur wordt. Dáár zetten we met het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie op in. – Margo Verhagen

Meer jonge mensen aan de slag met circulaire innovaties

NICE wil bijdragen aan de groei van de innovatiecapaciteit voor een circulaire economie in Noord-Nederland. Dat doen we door bedrijven, overheden en initiatiefnemers uit het Noorden een plek te bieden om potentiële business cases in de praktijk te delen met jong talent; samen al doende leren.

Studenten van verschillende signatuur, van mbo tot hbo-niveau, worden op onze leerwerkplekken opgeleid tot jonge circulaire professionals. Jong geleerd is oud gedaan. Studenten vormen het kloppend hart van NICE en zijn de versnellers van de circulaire economie van morgen.

NICE organiseert een professionele leerwerkomgeving. Studenten werken aan concrete maatschappelijke vraagstukken. Grote én kleine vraagstukken uit de praktijk van Noord-Nederland staan centraal. Authentieke vraagstukken met een strategisch karakter en lange looptijd. Eigenaarschap van het vraagstuk door de betrokken organisatie is een belangrijke randvoorwaarde. Voor het opbouwen van een langduriger samenwerking: een partnerschap.

Werk maken van de toekomst

Sinds de ondertekening van het manifest NICE op 19 december 2016 zijn gezamenlijk de mogelijkheden verkend om circulariteit in de praktijk te brengen. Met de aanstelling van een kwartiermaker, Alex van Oost, heeft NICE zich kunnen ontwikkelen van pril initiatief tot sterk programma. Om verdere inbedding in de praktijk van het Noorden mogelijk te maken zoeken we meer partners die circulair ondernemen als kans zien.

Meer weten of meedoen? Neem contact op met Emile Suringar van de Natuur en Milieufederatie of klik hier door naar het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie ‘wearenice.eu’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF