Plan Boom

Plan Boom

De komende vier jaar planten we met het project Plan Boom 10 miljoen bomen in heel Nederland: in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in buitengebied. Hiermee verkleinen we onze CO2-uitstoot en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Iedereen kan bijdragen en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken.

Doe mee: plant een boom!

Doe mee: plant een boom!

Samen met Landschapsbeheer Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap willen we zorgen voor 1 miljoen extra bomen in Drenthe. Dat kan alleen met jouw hulp. Doe mee met Plan Boom en maak je eigen wijk of buurt groener en gezonder!

Subsidieregeling bewonersinitiatieven en scholen
Dankzij een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe zijn voor de jaren 2021-2023 vanuit Plan Boom middelen beschikbaar voor financiering van plantgoed voor bewonersinitiatieven en schoolpleinen. Geïnteresseerd? Lees hier de voorwaarden voor financiering van bomen en struiken.

Vraag hier je bomen en struiken aan voor je wijk, buurt of schoolplein

Let op: Wil je in het voorjaar planten? Dien de aanvraag dan in voor 15 februari. Liever in het najaar aan de slag? Dien de aanvraag dan in voor 1 november.

Waarom meer bomen?

 • Bomen halen CO2 en fijnstof uit de lucht
 • Bomen zijn gezond voor mensen en dragen bij aan een schone omgeving
 • Bomen dragen zijn goed voor de biodiversiteit
 • Bomen versterken het Drentse landschap: denk aan houtwallen en -singels
 • Bomen brengen schaduw en verkoeling
 • Bomen leveren voedsel voor ons én veel dieren
 • Bloesem van bomen biedt voedsel aan wilde bijen en insecten
 • Bomen dragen bij aan het menselijk geluk
Doe mee!

Doe mee!

Doe mee en plant een boom! Meld je aan als vrijwilliger. Of richt een buurtgroep op om meer bomen te planten in jouw buurt. Of misschien heb je een ander goed idee om aan de slag te gaan met Plan Boom. Neem dan contact op met Judith van den Berg van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.
Wil je meer informatie over het planten en onderhouden van bomen? Bekijk hier de instructiewijzers van Landschapsbeheer Drenthe.
Wil je weten welke bomen en struiken in Drenthe thuishoren? Bekijk hier de lijst met inheemse bomen en struiken.
Wil je fruitbomen planten? Lees dan de fruitboomvisie van Landschapsbeheer Drenthe over oude cultuurrassen.

Doe mee     

Plant een boom 

Plant een boom 

Plan Boom heeft een Boompjes voor beginners-pakket ontwikkeld met drie inheemse boompjes. Gemakkelijk online te bestellen en thuis afgeleverd. Zo kunnen ook mensen zonder groene vingers meedoen om Nederland groener, mooier en gezonder te maken. Het is ook een heel leuk cadeau!

Voor de pakketten hebben we gekozen voor de Mispel, Gele Kornoelje en de Gewone Vlier. Inheemse soorten, die het met hun kleur en vruchten goed doen in iedere (stads)tuin (let op: liever deze soorten niet in het buitengebied planten, in de tuin kan wel!)

Er zijn twee pakketten met ieder drie boompjes.

 • Pakket 1: Krijg drie boompjes thuis afgeleverd.
 • Pakket 2: Voor mij en ergens anders, krijg je 1 boompje thuis afgeleverd en doneer je 2 boompjes die Plan Boom op een mooie locatie ergens in Nederland plant. Beide pakketten kosten 25 euro.

Voor het verpakken van de boompjes werken we samen met de Groene Boerderij, een zorgboerderij in Den Ilp. DE ACTIE IS VOORLOPIG AFGELOPEN. Na de zomer begint de volgende bestelperiode!

Doe mee als bedrijf/ organisatie

Doe mee als bedrijf/ organisatie

Duurzaam ondernemen, dat doe je met Plan Boom! Als bedrijf kun je op meerdere manieren bijdragen aan een groener Drenthe en een gezondere leefomgeving.

Vergroen je eigen bedrijfsterrein

Vergroen de omgeving van je bedrijf, daarmee creëer je een gezondere (werk en leef)omgeving, vergroot je biodiversiteit en leg je CO2 vast.

 • Ontvang gratis advies over sortimentskeuze, aanplant en onderhoud.

Ondersteun een lokaal initiatief (noaberschap)

Sponsor lokale bewonersinitiatieven die zich richten op het aanplanten van bomen en struiken in de omgeving van je bedrijf.

 • Geef terug aan je omgeving en help lokale initiatieven de omgeving van jouw bedrijf te vergroenen.

Samen met je klanten bomen planten

Bied je klanten de mogelijkheid om bomen te planten. Bijvoorbeeld recreatieondernemers kunnen Plan Boom sponsoren door een kleine bijdrage per boeking te investeren in bomen planten.

 • Vanuit Plan Boom organiseren we dan een aantal keren per jaar een plantactie. Een leuke activiteit om aan te bieden aan je klanten. Ook laat je zien dat jouw bedrijf zich inzet voor biodiversiteit en tegen klimaatverandering.

Vragen? Neem gerust contact op

Als bewoner, groep of bedrijf inspiratie opdoen? Klik dan op onderstaande foto’s.

Meld je geplante boom hier aan! Samen zetten we de teller op 1 miljoen extra bomen in Drenthe!

Van, voor en door bewoners

Het mooie van Plan Boom is dat we met vele vrijwilligers en enthousiaste bewoners de bomen gaan planten. Via de menselijke maat werken we aan het klimaat en de eigen leefomgeving. Plan Boom is van, voor en door bewoners in ons land. Met elkaar gaan we het planten van 10 miljoen bomen waarmaken.

Bekijk hier het plan   

Landelijk project

De Natuur en Milieufederaties werken in dit project samen met LandschappenNLStichting wAardeDuurzaam Den HaagDe Gezonde StadRotterdams Milieucentrum en LSA bewoners. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Website Plan Boom

Vragen?

Profiel Judith van den Berg

Judith van den Berg

Ontwikkelaar Mooi, Natuurlijk en Voedzaam Drenthe

Nieuws