Chemievrije tuin

Chemievrije tuin

Het Drentse water is vervuild met bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor de natuur. De Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in Drenthe. Wij vragen aandacht voor een vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook u kunt daaraan bijdragen door geen gebruik meer te maken van bestrijdingsmiddelen in uw tuin. Bestrijdingsmiddelen zijn chemische middelen en het gebruik van deze stoffen is slecht voor mens en milieu. Het kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Niet voor niets dien je bij gebruik allerlei beschermende maatregelen te nemen om contact met de middelen en inademing ervan te voorkomen. Help je mee het tij te keren?

Campagne Chemievrij maakt je blij

Samen met Waterschap Hunze en Aas, de Waterbedrijven en de provincie Drenthe houden we de campagne Chemievrij maakt je blij,  om natuurlijk tuinieren te promoten. In 2020 hielden we een online campagne en deelden we in de 10-daagse onkruidchallenge elke dag een tip voor tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen.  De tips zijn terug te kijken op de campagnewebsite Onze Drentsche Aa. Hier vind je ook meer informatie over het schoonhouden van de Drentsche Aa.

Bekijk de tips voor natuurvriendelijk tuinieren

Bestrijdingsmiddelen vervuilen ons water. Daarmee vormen de middelen een bedreiging voor planten en dieren die in Drentse beken voorkomen.

In het Drentsche Aa-gebied zijn bestrijdingsmiddelen ook een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening. Zo’n 15 procent van het drinkwater dat Waterbedrijf Groningen levert, komt uit de Drentsche Aa. Het waterbedrijf moet nu hoge kosten maken om die gifstoffen uit het beekwater te halen.

Misschien nog wel het belangrijkste argument om ‘zonder bestrijdingsmiddelen’ te werken is dat ze meestal helemaal niet nodig zijn! Er zijn namelijk voldoende alternatieven beschikbaar:

Meer informatie

Meer informatie in onze folder ‘Gifvrij tuinieren’ (pdf).
Lees onze factsheet over glyfosaat: Hoe schadelijk is het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat? (pdf).
Bekijk ook de TV uitzending op RTV Drenthe van 30 mei 2016 (bij 6.12 minuten).
Lees ook het artikel in het Dagblad van het Noorden Onkruidcoach gaat met gasbrander, cacaodoppen en tips onkruid te lijf’ van 4 juni 2016