Chemievrije tuin

Chemievrije tuin

Het Drentse water is vervuild met bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor de natuur. De Natuur en Milieufederatie Drenthe maakt zich sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in Drenthe. Wij vragen aandacht voor vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook jij kan daaraan bijdragen! Door chemievrij tuinieren. Oftewel geen gebruik meer te maken van bestrijdingsmiddelen in jouw tuin.

Campagne Chemievrij maakt je blij

Samen met Waterschap Hunze en Aas, de Waterbedrijven en de provincie Drenthe houden we de campagne Chemievrij maakt je blij, om natuurlijk tuinieren te promoten. In 2020 hielden we een online campagne en deelden we in de 10-daagse onkruidchallenge elke dag een tip voor tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen.  De tips zijn terug te kijken op de campagnewebsite Onze Drentsche Aa. Hier vind je ook meer informatie over het schoonhouden van de Drentsche Aa.

Bekijk de tips voor natuurvriendelijk tuinieren

Bedreiging voor het drinkwater

Bestrijdingsmiddelen vervuilen ons water. Daarmee vormen de middelen een bedreiging voor planten en dieren die in Drentse beken voorkomen.

In het Drentsche Aa-gebied zijn bestrijdingsmiddelen ook een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening. Zo’n 15 procent van het drinkwater dat Waterbedrijf Groningen levert, komt uit de Drentsche Aa. Het waterbedrijf moet nu hoge kosten maken om die gifstoffen uit het beekwater te halen.

Tips voor chemievrij tuinieren

Misschien nog wel het belangrijkste argument om ‘zonder bestrijdingsmiddelen’ te werken: ze zijn helemaal niet nodig. Er zijn namelijk allerlei alternatieven beschikbaar: