NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een wilde bij en een honingbij?

Het verschil tussen een wilde bij en een honingbij zit in de manier van leven. Wilde bijen leven solitair en de honingbij is eusociaal. Eusociale bijen leven in een sociale groep bijen, waarbij iedereen samenwerkt om voor nakomelingen te zorgen. De honingbij is hier het bekendste voorbeeld van, maar ook hommels leven zo. Wilde bijen zijn solitaire bijen en moeten alles in hun eentje doen; nesten bouwen, voedsel zoeken en het leggen van eitjes.

Zorgen wilde bijen voor overlast in m’n tuin?

Wilde bijen leven solitair, dit betekent dat zij niet in een kolonie, maar alleen leven. Soms leven er wel meerder wilde bijen bij elkaar, omdat de locatie geschikt is. Maar u zult dus niet een hele kolonie in uw tuin krijgen.

Is een wilde bij gevaarlijk?

Alleen vrouwtjes van wilde bijen hebben een angel. Toch zijn zij niet gevaarlijk, omdat de meeste een angel hebben die zo klein is dat zij niet door de huid heen kunnen steken. Bovendien zullen zij alleen steken als ze fysiek worden aangevallen. En omdat de wilde bij geen kolonie hoeft te verdedigen, zal de bij dus niet zomaar steken. Daarnaast zal een wilde bij niet snel steken, omdat de bij kort na het steken sterft. De gekartelde angel blijft in de huid van een mens steken. Omdat de bij daarbij een deel van het achterlijf verliest, sterft de bij.

Is er een verschil tussen bestuiving en bevruchting?

Ja, dit wordt vaak door elkaar gehaald. Bij bestuiving komen stuifmeelkorrels op de stempel van een andere bloem terecht. De stempel is het deel van de bloem dat stuifmeel op kan nemen en is het bovenste deel van de stamper, het vrouwelijke orgaan van bloeiende planten. Wanneer er stuifmeelkorrels op de stempel terecht komen, kan dit kan leiden tot bevruchting, maar dat hoeft niet. Alleen de juiste combinatie van stuifmeelkorrels en stempel levert een versmelting van eicel (in de stempel) en zaadcel (in de stuifmeelkorrels) op. Nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden, kan een vrucht met zaden gaan groeien met daarin een embryo (klein plantje).

Bestuiven kan actief of passief. Sommige insecten, zoals de wilde bij, verzamelen actief en doelbewust stuifmeel als voedsel. Als zij meerdere bloemen bezoeken, kunnen stuifmeelkorrels overgebracht worden. Insecten die alleen nectar verzamelen en daardoor (ongewild) stuifmeel verzamelen, zijn passieve bestuivers.

Wat zijn drachtplanten?

Drachtplanten zijn planten die veel nectar en goede stuifmeel leveren.

Welke bestrijdingsmiddelen kan ik beter niet gebruiken?

De groep van insectenbestrijdingsmiddelen die voor bijen giftig zijn heet officieel Neonicotinoïden. Het bekendste middel daarvan is Imidacloprid. Dit middel is onder diverse handelsnamen op de markt, voor zowel professionele gebruikers als particulieren. Per 1 december 2013 heeft de Europese Commissie besloten dit middel voorlopig (voor 2 jaar) te verbieden. Het verbod geldt niet voor de glastuinbouw (kassen) en wordt in 2015 heroverwogen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF