Werkplaats Voedselbossen

Werkplaats Voedselbossen

De Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland bestaat inmiddels een aantal jaren. De Werkplaats is opgericht om kennis van voedselbosinitiatieven te vergroten en oplossingen voor problemen aan te dragen. Met succes: inmiddels is dit een goed lopend en enthousiast netwerk geworden. Dat is voor de Natuur en Milieufederaties van Drenthe, Groningen en Friesland aanleiding om een stapje terug te doen. Gelukkig is er een actieve community op Facebook waar jij met al je vragen, tips en opmerkingen terecht kunt. Klik hier om lid te worden van de Facebookgroep. Daarnaast kan je met al je vragen over voedselbossen in Drenthe terecht bij de Vereniging Drentse voedselbossen

Onderaan deze pagina vind je handige documenten en hulpmiddelen voor voedselbos-initiatieven.

Wat is een Voedselbos?

“Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.”

Documenten

Handige tips en stappenplannen voor voedselbos-initiatieven:

Uit de Werkplaats Voedselbossen van 11 april is een set vragen naar voren gekomen, vanuit de voedselbosinitiatieven. Deze vind je hier:

Een overzicht met fondsen voor Voedselbosinitiatieven (pdf)
De presentatie van de Natuur en Milieufederaties van 11 april (pdf)
De presentatie van John Vermeer van Vermeer Duurzame Diensten over ‘Hoe Voedselbossen bijdragen aan duurzaamheid’ (pdf)

Achtergronden

Uit de Meet & Eat Voedselbossen
Op 18 mei 2017 organiseerden we een Meet & Eat over Voedselbossen. De verslagen van de workshops, kan je hier teruglezen:

De Brabantse Milieufederatie heeft een infografic ‘Voedselbossen in een notendop’ (pdf) gemaakt over het Voedselbos.

Youtube presentatie van Wouter van Eck
Wouter onderzocht de duurzaamheid van landbouwsystemen in Kenya en was campagneleider Landbouw & Voedsel bij Milieudefensie. In 2009 begon hij met de aanplant en agrarische exploitatie van Food Forest Ketelbroek. Op het symposium ‘Fruitteelt vs. Voedselbos’ hield Wouter van Eck deze lezing en vond een dialoog plaats tussen professionele fruittelers en moderne voedselboswachters.

Wil je op de hoogte blijven van de werkplaats voedselbossen?