Ingezoemd

Ingezoemd

In Drenthe geven mens en natuur al eeuwenlang samen vorm aan het landschap. Beschermen, benutten en beleven van de natuur waren hier lang in evenwicht. Maar op dit moment is die balans verstoord. De biodiversiteit gaat achteruit. Ook in de dorpen en steden en op het platteland. We zetten ons samen in om heel Drenthe te laten zoemen!

Wat is er gaande?

Wanneer de merels je toezingen tijdens je avondwandelingetje, je het gezoem van de bijen en hommels hoort als je koffiedrinkt in de tuin en de wind door de oude eikenbomen ruist zoals hij al duizenden jaren doet, lijkt alles te bruisen van het leven. Toch is er ook werk aan de winkel: de natuur op het platteland en in onze dorpen en steden is uit balans. Door betere milieuomstandigheden, doordacht beheer en gezamenlijke inspanningen kunnen we de natuur in Drenthe beschermen en versterken.

Waarom is dat nodig?

Door aandacht te besteden aan het behoud en versterken van de basiskwaliteit van onze natuur, kunnen we soorten beschermen, genetische diversiteit behouden en cruciale natuurlijke processen ondersteunen. Denk aan de bestuiving van voedselgewassen, waterzuivering en klimaatregulatie. Door onze ecosystemen in balans te houden, dragen we bij aan menselijk welzijn en een gezonde economie. Laten we samen zorg dragen voor onze natuur en een bloeiende toekomst.

Basiskwaliteit natuur?

“De basiskwaliteit natuur staat voor een gebied waar de omgevingscondities zodanig zijn dat algemene planten- en diersoorten algemeen kunnen blijven,” legt Jorine van Nifterik uit. “Het behoud van deze basiskwaliteit vraagt om een gezamenlijke inspanning van groene organisaties, gemeenten, de provincie, bedrijven en de inwoners van Drenthe.”

Het hele jaar van alles te doen!

De campagne “Ingezoemd” loopt  tot eind 2024 en streeft ernaar om een toekomst te creëren waarin de natuur floreert en Drenthe blijft zoemen van leven. De rest van het jaar kun je daarom meedoen aan wijksafari’s door heel Drenthe, de voordeurwandeling maken om op zoek te gaan naar natuur in je eigen omgeving, en de reportages van ROEG! bekijken over de natuur in onze dorpen, tuinen, bedrijventerreinen en het platteland. Houd dus deze pagina in de gaten! En als je vervolgens geen genoeg meer krijgt van al die natuur, neem dan eens een kijkje bij ‘Vergroen je tuin’ om thuis aan de slag te gaan.

Het laatste nieuws

Vragen of meer informatie?

Ingezoemd is een initiatief van de Provincie Drenthe, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en IVN Natuureducatie, in samenwerking met ROEG!