Zwammelaars gezocht

21 april 2017

Zwammelaars gezocht

Oesterzwam op koffiedik: Ondernemende kwekers gezocht!

Afgelopen woensdagmiddag was de eerste Meet & Eat op locatie. We gingen op bezoek bij WesterZwam in Wapserveen. De werkwijze van WesterZwam is geïnspireerd op het principe van de blauwe economie, waarbij natuurlijke systemen worden gebruikt voor duurzaam produceren en consumeren. Wiebe, Gossen en Eva vertelden hun inspirerende verhaal. Ooit zelf geïnspireerd en opgeleid door RotterZwam, hopen zij nu ook anderen in Drenthe en Groningen te inspireren om Zwammelaar, oftewel zwammenkweker,  te worden.

In de gemeente Westerveld, waar WesterZwam gevestigd is, belandt elke dag 1000 kilo koffiedik bij het afval. Dit koffiedik wordt ingezameld voor de productie van oesterzwammen. Zo wordt ‘afval’ omgezet in een waardevol en lekker product. De koffiedik die overblijft na productie, wordt gebruikt als compost in de moestuin. Zo werkt WesterZwam aan afvalreductie én lokale voedselproductie. In een straal van 15 kilometer halen zij per fiets het koffiedik op bij ondernemers uit de buurt. Na 6 weken worden de oesterzwammen geoogst en verkocht aan particulieren en (horeca) ondernemingen.

De kwekerij is gevestigd op de Hobbitstee in Wapserveen, Drenthe. Naast deze kwekerij zijn Wiebe, Eva en Gossen druk bezig met twee nieuwe vestigingen in Giethoorn en bij het Terra college in Meppel. Naast oesterzwammen bieden ze ook workshops, bedrijfsuitjes, werken ze met scholen samen én kan je een growkit kopen om je eigen koffiedik om te zetten in oesterzwammen (wat we uiteraard allemaal gaan doen). Ze kunnen er inmiddels een leuke boterham mee verdienen, maar dat is niet hun uitgangspunt. Kernwaarden als inspireren, duurzaamheid, plezier hebben in je werk, lokale kringlopen, etc. zijn leidend voor WesterZwam. En kennis delen!

Eigen kwekerij starten?
WesterZwam startte met de begeleiding en opleiding van RotterZwam. Ze zijn nu onderdeel van

Gossen, Eva en Wiebe van WesterZwam

een groot internationaal netwerk; het ‘Mushroom Learning Network’. Vanuit dit netwerk worden trainingsprogramma’s aangeboden. Hun startkapitaal haalde WesterZwam binnen dankzij crowdfunding op het plastform Love to Fund. De zwambassadeurs die dit opleverde, zijn nog steeds nauw betrokken. Wil je ook zwammenkweker worden? WesterZwam helpt je graag verder op weg. Kijk op www.westerzwam.nl.

WesterZwam proeven?
WesterZwam trakteerde ons op een overheerlijke Zwambal. Een echte aanrader! Wil je de zwammen proeven? Elke zaterdag van 9:00 tot 12:00 zijn ze te koop bij bakkerij de Bakstee. Je kan de Bakstee vinden op de Hobbitstee (van Zijlweg 3 te Wapserveen). Ook staat WesterZwam op de kaart bij pizzeria Rimini in Havelte, Hotel Wesseling in Dwingeloo en bij De Rand van Havelte.


 

Bekijk hier de foto’s van het bezoek aan WesterZwam


Kom je volgende keer ook?

De komende periode hebben we nog meer smakelijks op het menu staan! We gaan op bezoek bij de Goede Vissers van ’t Ailand (datum volgt z.s.m.). Zij willen je kennis laten maken met echte (lokaal en biologische) Nederlandse vis en alles laten zien en leren over de visserij. Ook bezoeken we op 31 mei het duurzame akkerbouwbedrijf van Jan Reinier De Jong in Odoorn en de Tuinen van Weldadigheid op 7 juni. De Tuinen telen de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland, waaronder steeds meer zaai- en plantgoed voor moestuinders. Komende zomer bestaan zij alweer 10 jaar! Lees hier meer informatie over de locatiebezoeken en meld je aan.

Kookpotten

Naast de locatiebezoeken gaan we ook een verdiepingsslag maken van de eerder behandelde thema’s. Dit doen we middels de zogenaamde Kookpotten. De eerste Kookpot vindt plaats op 19 mei en 2 juni. Vraagstelling is: Hoe kunnen plantaardige eiwitten, bij voorkeur lokaal geteeld, bijdragen aan het voorkomen van eiwitten tekort bij de snel groeiende groep oudere zorgbehoevenden in Noord-Nederland? Hoe kan dit bijdragen aan een gezonde verduurzaming van de Noord-Nederlandse economie? Welke kansen biedt dit voor lokale ondernemers in de voedselketen? Tijdens de bijeenkomsten van de ‘Kookpot Eiwittenstoofpot voor de zorg’ willen we aan de slag met deze vraagstukken en toewerken naar een Business Case. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Meet & Eat Voedselbossen

Ook organiseren we nog een grote Meet & Eat. Dit keer over het thema voedselbossen. Deze vindt plaats op 18 mei bij het Hunebedcentrum in Borger en biedt naast geestelijke voeding van Wouter van Eck en Michiel Korthals ook een overheerlijk bosbuffet van Gekruid & Geroerd. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.