

Zoeken
30 juni 2015
De bezoekers van de informatieavonden van de campagne Zon Zoekt Drent hebben ze waarschijnlijk wel gezien of gesproken: de ervaringsdeskundigen. Op bijna elke informatieavond waren er wel twee aanwezig. Zij hebben veel bezoekers voorzien van onafhankelijk advies wat betreft de informatie, aanschaf en installatie van zonnepanelen.
De formule met ervaringsdeskundigen blijkt goed te werken; er waren erg veel positieve reacties over hun aanwezigheid. We weten dus hoe de bezoekers de ervaringsdeskundigen hebben ervaren, maar hoe hebben de ervaringsdeskundigen zelf de avonden ervaren? Twee ervaringsdeskundigen vertellen daarom hieronder hoe zij terugkijken op de zonnetour en wat hun het meest is bij gebleven. De verhalen van Rijk en Dick leest u hieronder.
Ervaringsdeskundigen gezocht
De zonnetour 2015 is een groot succes geweest, mede dankzij deze ervaringsdeskundigen. In het najaar van 2015 organiseert het Drents Energieloket een besparingscampagne genaamd “Drent zit er Warmpjes bij”. Een campagne gericht op isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Bent u zelf al ervaringsdeskundige op dit gebied, en lijkt het u leuk om net als Rijk en Dick onafhankelijk advies te geven op één of meerdere informatieavonden in Drenthe, dan kunt u zich aanmelden als ervaringsdeskundige bij het Drents Energieloket, via de mail (info@drentsenergieloket.nl) of per telefoon (085-7920158, bereikbaar op dinsdag- en vrijdagochtend van 09.00 – 13.00 uur).
De verhalen van Rijk en Dick
Rijk van Sen:
“Door ervaringsdeskundige te zijn tijdens deze zonnetour 2015 en die van vorig jaar, ben ik zelf ook weer ontzettend veel ervaringen en uiteenlopende indrukken rijker. Zo dacht ik aanvankelijk dat er met name vragen zouden komen hoe ik zelf thuis met zonne-energie omga; we hebben thuis zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking en een zonnecollector voor warm water.
Echter, op de avonden waar ik me als ervaringsdeskundige presenteerde, waren de meeste bezoekers op zoek naar onafhankelijke informatie over hun eigen situatie. Vragen als: “welke panelen moet ik nou kiezen” en “met welk installatiebedrijf kan ik het beste in zee gaan” kwamen veelvuldig langs. De eerste vraag is eenvoudiger te beantwoorden dan de tweede; als techneut weet ik hier wel een antwoord op. Waar te kopen ligt lastiger; prijs en kwaliteit hebben ook te maken met vertrouwen, vooral als er later service en garantie nodig is. In dat geval is het belangrijk dat je een erkende installateur in de hand hebt, het liefst uit je eigen regio. Soms kan het oprichten van een collectief initiatief voordelig zijn wat betreft prijs en / of kwaliteit. Denk hierbij aan samen met de buren of via Vereniging Eigen Huis zonnepanelen inkopen, of via je energie leverancier. Wat ik nog wel erg jammer vind is dat er te weinig consumenten sites zijn om de diverse systemen te vergelijken.
Opvallend vond ik dat er onder de bezoekers van de zonne-energie informatie avonden relatief veel senioren aanwezig waren die zich aan het oriënteren waren op zonnepanelen op hun dak. Leuk om te zien dat deze mensen toch ook zo bezig zijn met het verduurzamen van hun huizen; ze laten de wereld wat beter achter voor hun kinderen en kleinkinderen.
Ook verbaasde ik me over het elektriciteitsverbruik van vele bezoekers; het gemiddelde in onze regio is 3400 kW / jaar. Toch blijken er nog veel mensen te zijn die meer dan het dubbele verbruiken, met uitschieters tot zelfs boven de 10.000 kW / jaar. Ik denk dat voor deze mensen energiebesparing en vervangen van gloeilampen, oude vriezers en andere energie vreters net zo, of mogelijk nog belangrijker, is dan gebruik maken van zonnepanelen of zonne-energie! Anders is het dweilen met de kraan open.
Veel mensen kwamen met vragen over de mogelijkheden voor zonne-energie bij een ongeschikt dak, bijvoorbeeld daken die in de schaduw staan van gemeentelijke begroeiing of omringende gebouwen. Alternatieven voor zonne-energie van eigen dak zijn er zeker: men kan participeren in coöperatieve zonnedaken of winddelen (investeren in een windmolen in de buurt). Op verschillende websites kan men hier meer informatie over vinden. (misschien link naar D.E.L.?)
Al met al vond ik het leuk mijn kennis over energie te delen met de vele enthousiaste bezoekers welke ik mocht ontmoeten tijdens de Zon zoekt Drent bijeenkomsten in onze Drentse gastvrije gemeentehuizen!”
Dick Sybenga:
“Als ervaringsdeskundige voor Zon zoekt Drent kom je heel wat mensen tegen die belangstelling hebben voor zonnepanelen. Meestal zijn ze benieuwd naar wat zonnepanelen voor hun kunnen betekenen in financiële zin. Ik geef een paar mooie praktijkvoorbeelden:
Ik hoorde een paar mensen aan elkaar vertellen dat ze maar 7 cent per kWh betaald kregen voor het terugleveren van het overschot aan opgewekte energie aan het net (ook wel salderen genoemd). Ik was er als de kippen bij om ze te melden dat ze dan bij de “verkeerde” energiemaatschappij zitten, aangezien de Rijksoverheid regels heeft ingevoerd die aangeven dat je tot 5000 kWh per jaar mag salderen. Er zijn zelfs hele goede maatschappijen die boven die 5000 kWh terug levering het bedrag inclusief BTW en energiebelasting terugbetalen. Die mensen konden met deze info hun voordeel doen. Kijk, daarom sta je als ervaringsdeskundige op zo’n evenement.
Ook kwamen er eens een paar heren naar me toe, die wilden weten of het voor een vereniging van huiseigenaren ook interessant zou zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Ik zei dat dit zeker het geval was, maar dat er misschien nog andere onopvallendere energiebesparende maatregelen mogelijk zijn, voordat je met de panelen begint. Ik denk aan isoleren van vloer en dak. Ik heb hun natuurlijk daarnaast verteld dat de regels voor particulieren belastingtechnisch gunstiger zijn dan voor een VVE, maar de website van vereniging eigen huis heeft daar wel artikelen over.
Nuttige links voor VvE’s zie:
Daarnaast heb ik vaak uitleg moeten geven over het nut van een andere meter. Zelf denk ik dat binnenkort de dag/nacht of hoog/laag kWh prijs wordt afgeschaft. De slimme meter is dan de oplossing, hoewel mensen daar ook veel vragen over hebben ten aanzien van privacy. Mijn tegenvraag is dan steevast: Hebt u Facebook? Ja, dan niet klagen over privacy.
De slimme meter registreert (in de toekomst) op elk moment wanneer we de goedkoopste stroom uit het net kunnen trekken, en wanneer we onze eigen stroom kunnen gebruiken. Als mensen nog een “oude” analoge ferrarismeter hebben, dan kan die in principe blijven hangen. Echter met zonnepanelen op je dak moet je wel zeker weten dat hij terug kan draaien, dus zonder terugloop-blokkering. Met zo’n oude meter wordt het echter wel lastig om in de toekomst mee te doen met het betalen of ontvangen van de fluctuerende kWh prijs. Tot slot wil ik mensen nog deze link meegeven: http://www.wijkrijgenkippen.nl/waarheden-en-roddels/ , een website waar een aantal hardnekkige roddels en duidelijke waarheden over zonne-energie terug te vinden zijn.
Praten over besparingen geeft je energie, heb ik ervaren. Het leggen van panelen levert je ook energie.”