

Zoeken
13 maart 2018
Afgelopen 8 maart kwamen leden van het Consortium EiwitAnders bij elkaar. We spraken over de plannen om van de veldboon een heldboon te maken. Dankzij de inzet van de deelnemers zaten de eerste winterbonen al in de grond en werd de eerste vlegabal geproefd. Onze gezamenlijke droom is dat in Noord-Nederland de veldboon bekend is als een gezond en duurzaam lokaal geteeld eiwitgewas, dat smakelijk en eenvoudig kan worden toegepast in de keukens van zorginstellingen en daarbuiten. De vraag is, hoe komen we daar?
Margo Verhagen van de Natuur en Milieufederatie Drenthe schetste de plannen en de mogelijkheden. De veldboon als wisselgewas in de Drentse grond biedt kansen voor de regionale economie en de zorg en is ook nog duurzaam.
Facts:
Experimenten
Geert Lindenhols van Agra Service Lindenhols hoorde van de plannen en zaaide afgelopen najaar de eerste 3 hectare veldbonen in. De ervaringen tot nu toe zijn goed. De veldboon vraagt wel goede zorg, je moet niet zomaar wat doen. Wat betreft de bemesting is het simpel want de veldboon haalt stikstof uit de lucht en levert na. Zo draagt de veldboon ook bij aan een gezonde bodem. Geert heeft al veel ervaring met koolzaad. Hij verwerkt dat tot biobrandstof, koolzaadolie voor in de keuken, strobalen van koolzaadstro en koolzaadkoek. Hij hoopt straks met de veldboon ook ver te komen en zelf de verwerking ervan te gaan doen. Kees Sijbenga van de Dennenhoeve is enthousiast over de veldboon en wil de eerste zomerbonen op biologische wijze gaan telen. Zo hebben we in Drenthe al een reguliere winterbonenboer en een biologische zomerbonenboer.
Veldbonen van Nederlandse bodem worden vooral gebruikt voor veevoer. De uitdaging voor het Consortium is de toepassing voor humane voeding. De eerste ontwikkelingen in de keukens van Interzorg en Distrivers zijn goed. De veldboon is makkelijker te verwerken dan bijvoorbeeld lupine en het verlies aan eiwitten klein bij vervanging van vlees. Bij Interzorg hebben de koks het veldbonen meel (nu nog uit Duitsland) verwerkt in kleine hapjes. De toepassing wordt nog makkelijker als ze hun keukens straks weer helemaal zelf bedienen, vertelt Elly van der Woude. De veldboon is goed te verwerken in bijvoorbeeld Falafel of Turkse soep. Een waardevol product met een hoog eiwitgehalte, wat belangrijk is voor ouderen. Ook Distrivers is enthousiast. Zij hebben het veldbonenmeel gebruikt om een gehaktbal te maken van 30,1 % plantaardige (veldbonen) en 69,9 % dierlijke eiwitten (gehakt). Job Hoekstra vertelt dat Distrivers merkt dat de vraag naar vegetarische producten steeds meer toeneemt. Zij willen hier graag op inspelen en willen ook ouderen stimuleren minder vlees te gaan eten. Met hun zelfgemaakte vlegabal hopen ze hieraan bij te dragen.
De droom werkelijkheid laten worden
De eerste experimenten smaken naar meer. De primaire sector vraagt om veldbonen van Drentse grond. Vanuit het Consortium hopen we nog meer boeren te vinden, die hieraan willen bijdragen. In de keukens van zorginstellingen kan dan volop gekookt worden met de Heldboon, wat bijdraagt aan gezonde en duurzame voeding. Het Consortium werkt ondertussen verder aan het verwezenlijken van de droom. De aanwezige partners tekenen ervoor.
Heb je vragen?
Kijk hier voor meer informatie over het Consortium EiwitAnders of stel je vraag per email aan Margo Verhagen van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (m.verhagen@nmfdrenthe.nl).
Deelnemers aan het Consortium EiwitAnders: Kats Agrifood Consulting, de Dennenhoeve, Agra Service Lindenhols, Atlantis Handelshuis, Interzorg, Terra Meppel, Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, StapinActie, Distrivers en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.