Wilt u ook zelf zonne-energie opwekken?

5 juni 2014

Wilt u ook zelf zonne-energie opwekken?

Kom dan 24 juni naar de Zon zoekt Drent-informatieavond in het stadhuis in Meppel

Op dinsdag 24 juni vindt een informatieavond plaats van de campagne ‘Zon zoekt Drent’ in het stadhuis van Meppel van 19.30 – 21.30 uur. De gemeente Meppel, de provincie Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe willen met deze campagne samen zorgen voor meer megawatt zonne-energieopwekking in Drenthe. Na de opening door wethouder Gert Stam van duurzaamheid is er aandacht voor de zonnekaart van de gemeente en diverse leningen voor het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kunnen geïnteresseerden rechtstreeks vragen voorleggen aan ervaringsdeskundigen, de zonnecoaches en leveranciers.

Er zijn veel mensen met interesse in zonnepanelen. Ook zijn er middelen, regelingen en mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen te vergemakkelijken. De stap om daadwerkelijk tot aanschaf van panelen over te gaan, geeft echter vaak veel vragen en dillema’s. Daarom is de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met de provincie en Drentse gemeenten gestart met de campagne ‘Zon zoekt Drent’. Onderdelen van de campagne zijn diverse bijeenkomsten waar de zonnekaart en financiële hulpmiddelen worden toegelicht. Tijdens deze bijeenkomsten zijn ook ervaringsdeskundigen en de zonnecoaches aanwezig om vragen te beantwoorden en mensen verder op weg te helpen. Daarnaast is er een online forum op www.zonzoektdrent.nl en heeft elk (gemeentelijk) loket voorlichtingsmateriaal beschikbaar om inwoners te helpen.

Duurzaamheidslening gemeente Meppel en zonnelening provincie Drenthe
De gemeente Meppel hanteert de standaard duurzaamheidslening van het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Als aanvulling hierop heeft de gemeente Meppel de financiering van zonnepanelen er ook onder gebracht. Inwoners kunnen zo hun zonnepanelen financieren via de Gemeente Meppel. Een labelsprong (naar label c) of een EPA-advies zijn niet nodig. Meer informatie hierover ontvangt u tijdens deze avond.

Naast de gemeentelijke regeling heeft ook de provincie Drenthe een bedrag van 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld om het opwekken van zonne-energie te stimuleren. Hiermee kunnen particuliere woningbezitters tegen een zeer lage rente een lening afsluiten voor de aanschaf of installatie van zonnepanelen, zonneboilers of andere duurzame technieken die gericht zijn op het opwekken van zonne-energie. Deze regeling en de bijbehorende voorwaarden worden ook op 24 juni toegelicht.

De zonnekaart
Met de zonnekaart is binnen een paar muisklikken te zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen. De kaart geeft ook gelijk aan wat een dak aan energie kan opleveren en hoeveel geld het uiteindelijk opbrengt. De kaart is te vinden op www.meppel.zonnekaart.nl. Tijdens de bijeenkomst zal MapGear een uitgebreide demonstratie geven van de zonnekaart.  

Meer informatie
Iedereen is welkom op deze informatieavond op 24 juni in het stadhuis in Meppel (Grote Oever 26 in Meppel). Entree is gratis. Meer informatie vindt u op www.zonzoektdrent.nl.