Wethouder Aa en Hunze op de ladder voor de Steenuil

22 juni 2018

Wethouder Aa en Hunze op de ladder voor de Steenuil

Donderdag 21 juni organiseerden de Natuur en Milieufederatie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe een natuurwerkplaats in Amen voor de gemeente Aa en Hunze. Het onderwerp: de Steenuil. Met deskundigen van de Steenuilenwerkgroep Drenthe, de plaatselijke steenuilenwerkgroep, bewoners en ondernemers hebben we besproken wat boeren, burgers, buitenlui én de gemeente zelf kunnen doen om de leefomgeving voor de Steenuil te verbeteren.

Eind januari is de gemeente Aa en Hunze Heel Drenthe Zoemt-ambassadeur geworden van de Steenuil. Het kleine uiltje (de kleinste van Nederland) voelt zich goed thuis op rommelige boerenerven. In Aa en Hunze komt de Steenuil voor in het kleinschalig landschap in de omgeving van Amen, Balloo en Anderen. Nieuw dit jaar is een bijzonder nest in Gieterveen, een heel eind bij de andere nesten vandaan…

Samen in actie

De gemeente wil zich samen met haar inwoners gaan inzetten om de woonomgeving voor de Steenuil te verbeteren, zodat het uiltje zich verder over de gemeente verspreid. In Amen bleek dat bewoners nog allerlei maatregelen op hun erf kunnen nemen om te zorgen voor voedsel, nestgelegenheid en veiligheid van de Steenuil. De besproken acties bieden we binnenkort aan de gemeente aan.

Steenuilenkasten

Is een erf geschikt leefgebied voor de Steenuil? Dan komt de steenuilenwerkgroep een nestkast plaatsen. Tijdens de werkplaats in Amen hebben we dat direct in praktijk gebracht op het erf van melkveebedrijf Brinkman. Het erf bleek zeer geschikt en daarom is er direct een steenuilenkast op een schuurtje geplaatst.

All-inclusive

Het erf van de familie Lammers vormde een perfect voorbeeld en slot van de middag. Wethouder Henk Heijerman bekeek hier, staand op een wiebelende ladder, hoe een Steenuil in een kast zat te broeden. Alle voorzieningen voor de Steenuil, zoals een hoogstamboomgaard, schapenweitje en houtstapel, zijn op dit erf aanwezig. Zelfs de steenuilvriendelijke drinkbak ontbreekt niet…

Op de hoogte blijven? Houd dan de website in de gaten en volg Heel Drenthe Zoemt op Facebook!

Heel Drenthe Zoemt is een samenwerking van Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe, Staatsbosbeheer, provincie Drenthe, De Vlinderstichting, Vlinderwerkgroep Drenthe, Steenuilenwerkgroep Drenthe, FLORON, Agrarische Natuur Drenthe, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten, IVN en KNNV Assen, IVN Emmen, Nederlandse Bijenhoudersvereniging en Duurzaam Bovensmilde. Heel Drenthe Zoemt is mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nationale Postcodeloterij.