Werkconferentie laat zien: beweging rond lokale energiebesparing groeit

1 november 2013

Werkconferentie laat zien: beweging rond lokale energiebesparing groeit

Op woensdag 30 oktober is de Werkconferentie Energie Lokaal Drenthe gehouden.  76 mensen uit de wereld van lokale energie initiatieven waren aanwezig. Uiteraard waren de initiatiefnemers zelf aanwezig, maar ook ambtenaren, wethouders,  ondersteunende organisaties en het bedrijfsleven, waren goed vertegenwoordigd.

Tijdens de door de Natuur en Milieufederatie Drenthe georganiseerde werkconferentie zijn ervaringen gedeeld vanuit verschillende soorten initiatieven. Zoals  het  Buurtteam Amelterhout, dat met gerichte acties de duurzaamheid in een wijk in Assen sterk heeft opgekrikt. Of zoals  de dorpen Ansen en Zeijen, die met diverse werkgroepen een stevige basis in beide dorpen hebben. Ook de initiatieven van gemeente Midden-Drenthe kwamen aan bod. Deze gemeente heeft weer een ander spoor gekozen, namelijk de promotie van isolatie en zonne-energie door de overheid. In de komende tijd zet de gemeente sterk in op het ondersteunen van duurzame dorpsgemeenschappen met hun project ‘Onbeparkt Holdbar’, zo vertelde gastheer Jannes Pit, wethouder van de Midden-Drenthe. Uit alle ervaringen blijkt het belang van lokaal draagvlak en blijkt de enorme potentie van lokale initiatieven.

Na de pauze kregen de aanwezige gemeenteambtenaren een inkijk in hun mogelijke rollen. Ruud Schuurs gaf een preview in een handleiding die op 15 november officieel wordt gepresenteerd tijdens het evenement Hier opgewekt in Amersfoort.

Ivo Opstelten van Platform 31 nam vervolgens de deelnemers mee in het verhaal rond de Energiesprong. Bestaande woningen renoveren naar energie-nul, met gelijkblijvende woonlasten? Het kan.

De kansen om samen aan de slag te gaan met energiebesparing in de bestaande bouw, liggen voor het oprapen, zo bleek uit de afsluitende discussie. Overheden, bouwers en de lokale initiatieven zijn er klaar voor. De Natuur en Milieufederatie Drenthe neemt in ieder geval de handschoen op  en gaat aan de slag met de Veensprong: een groot woningverbeteringsproject in  het veenkoloniale gebied.

Meer foto’s van de werkconferentie vindt u op onze facebookpagina.

deelnemers Werkconferentie 30-10-2013
deelnemers Werkconferentie