Wereldvoedseldagmanifestatie wordt uitgebreid gevierd in De Tuinen van Frederiksoord: “Schijnwerpers op dagelijks eten”

12 oktober 2017

Wereldvoedseldagmanifestatie wordt uitgebreid gevierd in De Tuinen van Frederiksoord: “Schijnwerpers op dagelijks eten”

Sinds 1981 staan we op 16 oktober, Wereldvoedseldag – geïnitieerd door de FAO – stil bij de vraag hoe we voedsel op een eerlijke en duurzame manier kunnen verdelen. Landelijk organiseert het Ministerie van Economische Zaken een evenement (dit jaar in Ede), maar stichting de Nieuwe Leefstijl wil met name ook Noord-Nederland op de kaart zetten waar het gaat over ontwikkelingen ‘van de grond tot de mond’ of ‘van de boer tot het bord’. Dat gebeurt dit jaar in Frederiksoord, de eerste vrije kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, die in april 2018 het 200-jarig bestaan viert. 

Omdat 16 oktober op maandag valt en op zaterdag al de Biologische Boerenmarkt in Frederiksoord is, organiseert stichting de Nieuwe Leefstijl samen met een groot aantal andere organisaties een evenement op zaterdag 14 oktober in de kassen van de unieke tuinen van Frederiksoord. De Boerenmarkt kan daarbij dan een integraal onderdeel van de festiviteiten zijn.

Vorig jaar organiseerde Anita van der Noord van de Nieuwe Leefstijl al een evenement in Veenhuizen, met een livestreamverbinding met de landelijke viering, zodat de staatssecretaris van Economische Zaken kon zien hoe wij het in het Noorden aanpakten. Het is zo aangeslagen dat diverse van de toen erbij betrokken partijen nu ook op een aantal andere plekken in Noord-Nederland aandacht eraan schenken door activiteiten te organiseren. Tussen de activiteiten op de website van de Wereldvoedseldag is het Noorden nu goed vertegenwoordigd.

De ambitie is natuurlijk volgend jaar de landelijke viering naar het Noorden te halen. Het evenement in Frederiksoord wordt alvast een voorproefje. Of in de terminologie van voedsel wellicht ‘het voorgerecht’.

Datum:   14 oktober 2017
Tijd :       13:00 – 17:15 uur kraampjes, presentaties, workshops, rondleidingen, DiscoSoep, Foodzoekers, DJ workshop

18:00 – 19:30 uur wereldmaaltijd verzorgd door Culivents
Plaats:    Frederiksoord, Majoor van Swietenlaan 1/1A, De Tuinen

Bekijk hier het programma (pdf).

Stichting de Nieuwe Leefstijl beoogt de relatie tussen voeding, gezondheid en duurzaamheid ‘beleefbaar’ te maken onder meer door het opzetten van een ‘Leer- en ervaarcentrum voeding en duurzame voedselketen’. De Nieuwe Leefstijl is sinds kort gehuisvest in Frederiksoord. Zie voor meer informatie www.denieuweleefstijl.nl.