NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Warme Truien gingen on Tour door duurzaam Drenthe

Warme Truien gingen on Tour door duurzaam Drenthe

Afgelopen vrijdag 2 februari – op Warmetruiendag – gingen we op pad met onze supporters. Deze groep mensen vindt het belangrijk dat natuur en milieu in Drenthe een stem krijgen en vindt het leuk betrokken te zijn bij duurzame vraagstukken in onze provincie. Minimaal één keer per jaar verzinnen we een leuke excursie om ze te bedanken voor hun steun en elkaar te ontmoeten.

Dit jaar zijn we met ruim 40 supporters op pad gegaan door Zuidwest Drenthe. We bezochten WesterZwam, Ansen, boer Sil in Dwingeloo, Ter Horsterzand en borrelden na bij Taribush. Deze locaties hebben ons het afgelopen jaar geïnspireerd in ons werk en laten goed zien wat het werk binnen onze 5 hoofdthema’s inhoudt.

Circulair Drenthe
Het eerste thema was Circulair Drenthe. In de bus kregen we – naast een overheerlijke lunch van Aly Dijkema van de Kookpub – een verhaal van Alex van Oost over N.I.C.E. Dit Noordelijk Innovatielab voor Circulaire Economie werkt samen met studenten en scholieren aan vraagstukken omtrent circulair ondernemen. Het Noorden zet expliciet in op een circulaire economie. Een economie waarin grondstoffen en energie op een zo hoogwaardig mogelijke manier worden hergebruikt. N.I.C.E. is in het leven geroepen om deze transitie te helpen versnellen. Een initiatief van 18 organisaties – waaronder de Natuur en Milieufederatie Drenthe – afkomstig uit de werelden van ondernemers, onderwijs, onderzoek, overheden en omgeving. Kijk voor meer informatie op We are NICE.

Een mooi voorbeeld van Circulair Bouwen is de Deel, een gebouw in wording dat we bezochten op de locatie van de Hobbitstee. De bewoners van de Hobbitstee zijn bezig met de bouw van een uniek duurzaam circulair huis. Van lokaal en natuurlijke bouwmaterialen, met nul op de meter, passieve ventilatie, een zonneschoorsteen en nog veel meer moois. Uitgangspunten zijn: waar mogelijk gebruik van lokaal aanwezige restmaterialen en natuurlijke bouwmaterialen, zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en –zuivering. Materialen hebben ze geoogst via de Oogstkaart. Onder het genot van een heerlijke zwambal en een appelsapje vertelde Eva Flendrie over de plannen van zowel de Deel als van WesterZwam.

Voedzaam Drenthe
WesterZwam is een oesterzwammenkwekerij, ook gevestigd op het terrein van de Hobbitstee. We bezochten deze locatie in het kader van ons thema Voedzaam Drenthe. De werkwijze van WesterZwam is geïnspireerd op het principe van de blauwe economie, waarbij natuurlijke systemen worden gebruikt voor duurzaam produceren en consumeren. In de gemeente Westerveld, waar WesterZwam gevestigd is, belandt elke dag 1000 kilo koffiedik bij het afval. Dit koffiedik wordt ingezameld voor de productie van oesterzwammen. Zo wordt ‘afval’ omgezet in een waardevol en lekker product. De koffiedik die overblijft na productie, wordt gebruikt als compost in de moestuin. Op dit moment is de kwekerij gevestigd in Giethoorn. De kwekerij is een inspirerend voorbeeld van circulair ondernemen met korte ketens en dat bijdraagt aan de nodige eiwittransitie (minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten).

 “Eva liet ook een kop en schotel zien gemaakt van koffiedik. Dit voorbeeld van circulair ondernemen komt uit Duitsland. Steeds meer ‘afvalstoffen’ krijgen zo en nieuw leven.”

Energieneutraal Drenthe
We vervolgden onze weg naar het thema Energieneutraal Drenthe. Daar is het dorpje Ansen – met slechts 300 inwoners – een mooi voorbeeld van. Ansen wil namelijk energieneutraal zijn in 2020. Daarvoor moet het elektriciteitsverbruik van het dorp van circa 1 miljoen kWh per jaar worden omgezet in groene stroom. Er is een coöperatie “EnergieKansen” opgericht waar alle inwoners in kunnen participeren. Op projectmatige wijze werken de vrijwilligers aan de ambitie “Ansen energieneutraal in 2020”. Eén van de grootste projecten tot nu toe is de plaatsing van ca 600 zonnepanelen op de nieuwe veestalling van Rheebruggen 3. Naast de inzet van EnergieKansen investeerden ook een groot aantal particuliere huizenbezitters in Ansen individueel in energiebesparing en alternatieve energieopwekking. Wil je meer weten? Kijk op de website van EnergieKansen.

Natuurlijk Drenthe
Van Energieneutraal gingen we verder naar het thema Natuurlijk Drenthe. Binnen Natuurlijk Drenthe werken we onder andere aan Heel Drenthe Zoemt. Heel Drenthe Zoemt is hét project waarmee we biodiversiteit in Drenthe onder de aandacht willen brengen. Biodiversiteit in het agrarisch landschap. We doen dit bijvoorbeeld door boeren met hart voor natuur in het zonnetje te zetten. Eén van deze boeren is Sil Oostendorp. Op eigenzinnige wijze heeft deze jonge boer zich toegewijd aan de teelt van  groenten en granen zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Zijn bloemrijke graanpercelen zijn een paradijs voor bijen, vlinders, zoogdieren en vogels. In het voorjaar maakten we een filmpje van Sil. Deze kan je hier bekijken:

Mooi Drenthe
In het kader van het thema Mooi Drenthe maakten we met de boswachter Albert Henckel van Staatsbosbeheer een wandeling door Ter Horsterzand. Hij vertelde hoe dit landschap van Ter Horsterzand is ontstaan, wat de kenmerkende structuren en elementen zijn die het gebied typeren en welke flora en fauna er bij dit gebied horen. Het Terhorsterzand is circa 181 ha groot en ligt ten zuiden van Beilen. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is “vastgelegd”, doordat er in 1900 dennen zijn aangeplant. Het grootste deel van het heuvelachtige terrein (100 ha) bestaat uit heide, afgewisseld met vennen in de lagere delen en jeneverbesstruiken op de hogere delen. In het gevarieerde gebied komen diverse planten en dieren voor, waaronder de orchis, beenbreek en moeraswolfsklauw, de adder, heikikker, wielewaal en dodaars. De wandeling was eigenlijk te kort door dit mooie stukje Drenthe, maar de borrel riep.

We sloten onze tour af bij Kamp de Marke van Taribush, een geweldige locatie met zeer enthousiaste medewerkers. Kamp de Marke ligt in het stiltegebied van Nationaal Park Dwingelderveld, onderdeel van Natura 2000. Aan de rand van het bos, met een prachtig uitzicht over de velden. We deelden ter plekke de Heugtelichies 2017 uit, onze publieke jaarverslag dat vanaf nu te downloaden is op onze website of op te vragen bij het secretariaat.

We kijken terug op een zeer geslaagde excursie en hopen snel weer op pad te gaan met onze supporters. De resultaten van de enquête laten een zeer positief beeld zien van deze dag. Ruim 80 % is zeer tevreden over de diverse onderdelen van de excursie. Daarnaast zijn er interessante en leuke suggesties gedaan voor vervolgbijeenkomsten en de wijze waarop supporters betrokken willen zijn. Hier gaan we zeker bij de verdere uitwerking gebruik van maken. Bekijk hier de resultaten van de enquête (pdf).

Wil je de volgende keer ook mee?
Vind jij het belangrijk dat natuur en milieu in Drenthe een stem krijgen? En vind je het leuk betrokken te zijn bij duurzame vraagstukken in onze provincie? Meld je dan aan als supporter!

Blijf op de hoogte!
Om je te informeren over ons werk en ontwikkelingen op het gebied van natuur en milieu in Drenthe brengen we maandelijks onze digitale nieuwsbrief de Ziezo! uit.  Ben je nog geen abonnee, maar wil je wel graag op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan!

Haiku
Deze mooie Haiku ontvingen we van Aad Verheul naar aanleiding van de supportersbijeenkomst. Dank daarvoor:

Landschap glijdt voorbij
veel gezien en veel gehoord
weg naar vergroening.

 

Bekijk hier het filmpje

Foto’s


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF