Wandelroute Landschapsverhalen Gasselternijveen

31 augustus 2011

Wandelroute Landschapsverhalen Gasselternijveen

De wandelroute Gasselternijveen vormt één van de landschapsverhalenroutes die wij samen met bewoners hebben ontwikkeld. De route vertelt het verhaal van het veenkoloniale dorp Gasselternijveen. Vanaf 9 september is de wandelroute te downloaden en bijbehorend beeldmateriaal te bekijken.

Veenkoloniaal dorp
Gasselternijveen is de eerste veenkolonie van Drenthe. Dat wil zeggen: het eerste dorp dat speciaal werd gesticht ten behoeve van de vervening. Op het eerste gezicht zou u er misschien gewoon langs rijden. Maar dit veenkoloniale dorp heeft een bijzondere geschiedenis, die verborgen ligt in het landschap.

Verhaal
Met het initiatief Landschapsverhalen willen we samen met dorpsbewoners het verhaal van het Gasselternijveense landschap onthullen. Wie in Gasselternijveen wandelt, moet af en toe de ogen sluiten en zich voorstellen hoe het hier ooit was. De meeste straten waren kanalen en de lange rechte vaart mondde uit in een drukke haven. Destijds één van de grootste havens van Nederland.

Hunze
Aan de westkant van het dorp stroomt de Hunze. Toen één van de belangrijkste afvoerroutes van turf. Later is de Hunze gekanaliseerd ten behoeve van de landbouw. Op dit moment wordt de rivier voor een deel weer teruggebracht in z’n oude meanderende staat, in het natuurontwikkelingsproject Torenveen.

Veenarbeid
Aan de andere kant van het dorp waren veenarbeiders, mannen, vrouwen en kinderen bezig met hun zware werkzaamheden in de veenafgravingen. Als je vroeger werk zocht als veenarbeider had je een pré met een sterke vrouw en een stel gezonde kinderen. Ten oosten van het dorp lag een veengebied zover het oog reikte. Toen het veen was afgegraven, is hier een grootschalig landbouwgebied ontstaan. Langzamerhand werd de behoefte aan turf minder. De haven werd overbodig en de kanalen werden gedempt. Zo werd Gasselternijveen het gemoedelijke dorp dat het nu nog steeds is.

Route
Aan de hand van de verhalen van het landschap hebben we een wandelroute gemaakt. Via onze website kunt u de route vanaf 9 september downloaden. De bijbehorende teksten en het beeldmateriaal, waaronder interviews en oude foto’s zijn dan ook op de site te bekijken. Vanaf 2012 is de route te wandelen met een smartphone met GPS functie.

Meer informatie
Vanaf 9 september is de wandelroute Landschapsverhalen Gasselternijveen te downloaden op www.nmfdrenthe.nl/landschapsverhalen.

Contactpersoon
Liesje Harteveld (l.harteveld@nmfdrenthe.nl).