Wandelen in het Hunzegebied: De nieuwe delta van Nederland

19 februari 2011

Wandelen in het Hunzegebied: De nieuwe delta van Nederland

Spijkerboor – Op de laatste dag van de natuurestafette Warmlopen voor natuur ontmoette directeur Eric van der Bilt van Stichting Het Drentse Landschap in ‘zijn’ Hunzedal bij Annermoeras een aantal gasten die betrokken zijn bij de natuurontwikkeling in dit gebied: Willem Dijkema (eigenaar van bluescafe ’t Keerpunt) Peter Bennema (projectleider LOFAR), Marianne vd Tol (D66), Charles de Haas (OPD) en Harry Siepel (50Plus).Samen discussieerden ze over de vraag of dit grootschalige project wel moet worden afgemaakt en of er nog wel zoveel geld aan natuur moet worden besteed. Wat levert het ons eigenlijk als samenleving op? Wordt het niet eens tijd voor een andere organisatie van ons natuurbeheer?Voordat we gaan wandelen komt het gezelschap bijeen in het gezellige café van Willem Dijkema dat op een steenworpafstand van de Hunze ligt. Willem is één van de ambassadeurs van het Hunzeproject. Enthousiast vertelt hij wat er de afgelopen jaren allemaal veranderd is. Voorheen kwam er volgens hem geen hond voorbij Annen. Tegenwoordig is het zomers gezellig druk met wandelaars en fietsers die graag een stop maken om op het terras te genieten van de rust en ruimte. Helemaal geweldig vindt Willem de komst van de bever. “In het begin was men hier natuurlijk wel sceptisch over. Wat zouden die beesten wel niet allemaal vernielen? Nu ze er zijn, vindt iedereen het prachtig. Het is een mooi symbool dat het hier goed gaat met de natuur, maar ook omdat er door de bever meer mensen Spijkerboor bezoeken”.

Eric van der Bilt vertelt tijdens de koffie waarom het Hunzeproject zo bijzonder en succesvol is. Volgens hem kan hier een nieuwe delta ontstaan die zich kan meten met rivieren als de Rijn, Maas en Schelde. Het succes van het project komt volgens Van der Bilt vooral omdat het mogelijk was om in dit project veel verschillende wensen van organisaties te bundelen. “Provincie, gemeenten, waterschappen, waterbedrijven, ondernemers en natuurorganisaties wilden allemaal iets met het gebied en toen we dat van elkaar wisten zijn we gaan praten. Uiteindelijk resulteerde dat in een geweldig project dat breed werd gedragen”.

Zondag 20 februari slotmanifestatie
Zondag wordt de campagne Warmlopen voor Natuur in Drenthe afgesloten met een manifestatie bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Vanaf zes locaties wandelen de deelnemers naar het bezoekerscentrum, waar tussen 14.00 en 15.00 uur de gezamenlijke manifestatie plaatsvindt. Voor meer informatie: www.warmlopenvoornatuur.nl. Ook roepen de organisaties iedereen op om hun handtekening te plaatsen via warmlopenvoornatuur.nl.

Meer weten?
Het gehele verslag van de wandeling door Het Hunzedal plus de foto’s en de film, die van de estafette is gemaakt, zijn te lezen en te bekijken op warmlopenvoornatuur.nl/ Natuurestafette/Hunzedal.