De Voetafdruk van Dorpskerk Eelde

10 maart 2017

De Voetafdruk van Dorpskerk Eelde

De Dorpskerk in Eelde heeft de wens een Groene Kerk te worden. Net als vele andere kerken in Nederland. Deze kerken kiezen voor duurzaam en bewust leven. Als start van de Groene Kerkenactie vragen ze hun leden om hun ecologische voetafdruk te meten.

Met de test op drentsevoetafdruk.nl meet je de hoeveelheid land (mondiale hectares) die jaarlijks nodig is voor onze consumptie. De grootte van je voetafdruk hangt af van je levensstijl. De aarde produceert alles wat we nodig hebben om in onze voedsel-, energie- en andere levensbehoeften te voorzien. Voor de productie en afvalverwerking hiervan is ruimte nodig. Per inwoner op aarde hebben we 1,8 hectare grond beschikbaar. Dit is gelijk aan ongeveer 4 voetbalvelden. We gebruiken er in Nederland gemiddeld wel 12. Na het doen van de test heb je inzicht in de hoeveel land die je gebruikt voor jouw leefstijl.

Doe de test
Op www.drentsevoetafdruk.nl kan je een serie vragen beantwoorden die je leiden naar je persoonlijke score en deze vergelijken met de gemiddelde Nederlander. Let op! Vul bij code ‘DKE’ in, dan kunnen we ook de gemiddelde score van onze deelnemers van de Dorpskerk in Eelde verkrijgen.

Kom ook naar de quizavond over de Voetafdruk
Op 30 maart organiseert de kerk in samenwerking met de gemeente Tynaarlo en de Natuur en Milieufederatie Drenthe een quizavond over de Voetafdruk. Leden van de kerk maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om hier aan deel te nemen. Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe zal samen met 3 bloggers van de Voetspot (Ageda, Dorinda en Lilla) een avondvullend programma presenteren over de ecologische voetafdruk. Want hoeveel impact heeft nou dat ene kopje koffie en zijn vleesvervangers nu echt beter dan vlees? Wat kan je nog meer doen, behalve zonnepanelen op je dak leggen? Hoeveel afval produceer je in een jaar en vooral: kan dat ook anders? Door middel van een leuke Voetspotquiz gaan we jouw kennis over de ecologische voetafdruk testen.

Praktisch
Datum: 30 maart
Tijden: 19.00 uur -21.45 uur
Adres: Loughoes Kosterijweg 2, in Eelde (Grote zaal)

Bijdragen aan het Dorp van de Toekomst
Ook willen we graag samen met de gemeente Tynaarlo ontdekken wat inwoners van de gemeente zouden willen en kunnen bijdragen aan het Dorp van de Toekomst. Dit is de duurzaamheidsvisie van de gemeente Tynaarlo voor de komende jaren. In het voorjaar van 2016 zijn we daarom gestart met de Voetafdruk van Tynaarlo (www.tynaarlo.nl/voetafdruk). Door het verzamelen van zoveel mogelijk deelnemers aan de voetafdruk willen we input geven voor de duurzaamheidsvisie. Op welke terreinen kunnen en willen inwoners bijdragen aan een duurzame gemeente en wat kan de gemeente doen om dit te stimuleren en concretiseren? Op 30 maart willen we hierin samen met jullie alvast een verdiepingsslag in maken. Zo kunnen jullie concreet een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst van jullie omgeving.