Vlegabal wint Innovation Challenge Award

1 juli 2019

Vlegabal wint Innovation Challenge Award

De partners van het consortium EiwitAnders hebben dit weekend de XIC-award gewonnen. Agraservice Lindenhols, Van der Zee Vleesgrootverbruik en Distrivers kregen de prijs voor de Vlegabal, een plantaardig alternatief voor eiwit dat we samen met hen hebben ontwikkeld.

De wedstrijd daagt regionale ondernemers en initiatiefnemers uit tot innovatieve samenwerkingen. De inzending was de Vlega-gehaktbal: een gehaktbal met 30% minder vlees. Door veldbonenmeel toe te voegen aan de gehaktbal blijft de hoeveelheid eiwitten op peil. Deze HELDboon zorgt ervoor dat kwetsbare doelgroepen in de ouderen- en ziekenhuiszorg de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Op een duurzamere manier dan anders. Het vlees komt van het Groninger Weiderund en het Gaasterlander Kruidenvarken. De veldboon wordt geteeld door agrariër Geert Lindenhols en de gehaktballen worden in Emmen gebraden. We verkorten zo de gehele keten en ondersteunen de eiwittransitie van dierlijk naar meer plantaardig.

De basis van de Vlegabal is gelegd in de samenwerking EiwitAnders, een project dat we startten om de keten te verduurzamen. We zijn trots dat iedereen die erbij betrokken is en de Vlegabal verder heeft geholpen nu deze erkenning krijgt. Aan alle betrokkenen: gefeliciteerd!