Vlegabal biedt perspectief voor regionale keten veldboon

5 februari 2019

Vlegabal biedt perspectief voor regionale keten veldboon

In de week van de circulaire economie hebben we samen met RTV Drenthe de Vlegabal in de schijnwerpers gezet. Een Drentse gehaktbal bestaande uit een mengsel van vlees en veldbonenmeel. Deze Vlegabal is niet alleen lekker, maar ook gezond en goed voor het milieu.

Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu, aldus het Voedingscentrum. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door plantaardige eiwitten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen en bijvoorbeeld indirect landgebruik, waardoor het milieu minder wordt belast. Een overgang naar een eiwitconsumptie die minder op dieren en sterker op planten steunt, vormt daarom een essentieel onderdeel van een duurzame voedselvoorziening.

Eiwitgewassen voor de zorg

Juist daarom hebben we partijen bij elkaar gebracht om te verkennen in hoeverre er kansen zijn voor een regionale keten van eiwitgewassen voor de zorg. We kozen voor de zorgsector, omdat veel zorgbehoevende ouderen te weinig eiwitten binnenkrijgen. De centrale vraag: hoe kunnen plantaardige eiwitten, bij voorkeur lokaal geteeld, bijdragen aan het voorkomen van eiwittekort bij de snelgroeiende groep zorgbehoevende ouderen in Noord-Nederland?

De Vlegabal is het eerste resultaat. Naast dierlijke eiwitten bestaat deze gehaktbal voor dertig procent uit veldbonenmeel. De veldboon is in Drenthe geteeld, het vlees komt uit eigen streek, het product wordt in Drenthe verwerkt en ook in eigen regio afgezet. De Vlegabal is daarmee een mooi eerste voorbeeld van een regionale keten. Dit biedt perspectieven.

Van veldboon naar heldboon

De komende periode is het onze inzet om de regionale teelt, verwerking, afzet en consumptie van veldbonen met het consortium op een hoger plan te brengen. We zijn met een consortium van akkerbouwers, verwerkers en zorginstellingen in gesprek over de verdere uitbouw van een regionale keten voor de veldboon. Deze peulvrucht is goed in Nederland te telen en prima geschikt voor menselijke consumptie. Het is de kunst om meer waarde toe te kennen aan de veldboon, want de teelt is nu nog weinig rendabel.

Meer informatie
Bekijk hier het item van RTV Drenthe over de Vlegabal.