Verslag Nacht van de Nacht 2014

28 oktober 2014

Verslag Nacht van de Nacht 2014

Boottocht op de grens van Tynaarlo en Haren/Groningenboottocht tynaarlo nvdn
Afgelopen zaterdag zagen we het van schemer echt donker worden aan het Paterswoldse meer. Met een boot voeren we om half zeven weg en langs de oevers gingen overal de lichtjes aan. We hadden prachtig uitzicht op de stad Groningen en hoewel het Nacht van de Nacht was, was er toch nog veel verlicht. Aansluitend volgde een gezellig diner bij kaarslicht in restaurant De Twee Provinciën. Tussen de gangen door was er gelegenheid sterren te kijken vanaf het dakterras! Zeer veel enthousiasme onder de deelnemers voor dit concept. Voor herhaling vatbaar.

Planetron Dwingeloo
Het Planetron Dwingeloo heeft, in nauwe samenwerking met de groep Taolschulte en Keurnoten voor de gemeente Westerveld, een succesvolle activiteit in haar boeken kunnen bijschrijven. We hadden 75 deelnemers; om 19.00 uur vertrok de jeugd (met ouders en grootouders) vanaf het Planetron voor een 3 kilometer lange wandeling door de bossen van het Dwingelderveld. Onderweg 2 stops, waar een verhalenverteller hen trakteerde op een spannend verhaal. Terug in het Planetron wachtte hen een kop erwtensoep en een voorstelling over 24 uur sterrenhemel in het Cinedome. Ze konden onder andere het verschil zien tussen het helder zien van de hemel boven Amsterdam, Het Planetron en de heide van het Dwingelderveld. Daarna kregen ze een rondleiding door het Planetron. We sloten buiten af met het afspeuren van de heldere hemel en met een uitleg over de sterren die men op dat moment kon zien. Om 19.20, 19.40 en 20.00 uur vertrokken de groepen volwassenen, zij hadden onderweg 3 stops waar een verteller hen trakteerde op een verhaal, het vervolgprogramma was hetzelfde. De organisatie en de deelnemers waren zeer tevreden.

Wandeling door het Bargerveen
Een wandeling bij het Veenloopcentrum in Weiteveen. Het reguliere startpunt voor de Bargerveentochten. Verslag van één van de deelnemers: “Bij aankomst bleek ik niet de enige te zijn, met meer dan 70 deelnemers was het animo dit jaar overweldigend. Meestal wordt de groep in tweeën gesplitst, waarbij beide groepen tegen elkaar in lopen. Vanwege de hoge opkomst was het dit jaar gewoon nodig.  Ik was voorbereid op de route van andere jaren, maar tot mijn aangename verrassing, hadden de gidsen dit keer voor een andere route gekozen. Deze liep over smalle paadjes afwisselend door begroeid en open terrein. En het was dit keer zo donker als het nog nooit was geweest. Heerlijk! Daardoor liepen de groepen in lange linten door het veengebied en moest ieder voor zich erg goed op zijn voorganger letten om de groep niet kwijt te raken. Om te voorkomen dat er deelnemers in het veen zouden achterblijven had het Veenloopcentrum wel gezorgd voor eindgidsen. In deze uitzonderlijke duisternis een hele geruststelling. Toen halverwege de groepen mekaar tegenkwamen haalden de gidsen de Veenlopertjes uit hun rugtassen om int het licht van enkele illegaal meegebrachte lantaarns iedere deelnemer een of meer kruidige glaasjes  te schenken. Rond middernacht kwamen beide groepen mekaar weer tegen, maar nu bij het Veenloopcentrum.”

Radiotelescoop
Dit jaar hadden wij bij de radiotelescoop twintig personen, waaronder een aantal kinderen. De hemel was mooi opgeklaard en het was echt goed donker. Op de achtergrond hoorde je voortdurend ganzen vliegen. Onze bezoekers konden door een aantal sterrenkijkers naar verschillende objecten kijken en daar een toelichting bij krijgen. Ook konden de deelnemers met de radiotelescoop naar een pulsar kijken en later ook naar het waterstofgas in de Melkweg. Omdat we met een relatief klein groepje mensen waren, hadden we alle tijd om ervan te genieten: rustig kijken, praten met elkaar en laten uitleggen hoe de radiotelescoop werkt.

Dwingelderveld
De Lichtjestocht bij bezoekerscentrum Dwingelderveld is bezocht door veelal gezinnen. Het was een prachtige avond met ontmoetingen met de Nachtwachter, Witte Wieven en de laatste(?) vleermuizen. En dat alles onder een schitterende sterrenhemel!

Boomkroonpad
De Nacht van de Nacht bij Staatsbosbeheer Boomkroonpad was weer een groot succes. We hebben een nachtbelevingstocht door het donkere bos gelopen, grotendeels zonder zaklamp, dat was een hele beleving. Onderweg was er o.a. sterren kijken onder leiding van een sterrendeskundige, luisteren naar geluiden van de nachtdieren, een boer die uitleg gaf over begrazing door Schotse Hooglanders en geiten en een kalfje mee had om te knuffelen, via touwen dwars door het bos survivalen, het Boomkroonpad beklimmen en een broodje bakken boven het kampvuur.

Van één van de bezoekers: ‘Vanavond meegedaan met Nacht van Nacht bij het Staatsbosbeheer Boomkroonpad …..Wauw wat een leuke beleving…in het donker door het bos zonder zaklantaarns….af en toe struikelend over de boomstronken…dwars door de modderplassen…heerlijk…sterrenles gehad… een Schots Hooglander kalfje mogen 

boomkroonpad nvdn

aaien…dwars door het bos met als enige houvast een touw…en daarna de trappen op, op weg naar de uitkijktoren om neer te kijken op het grote donkere bos….als we net boven zijn vliegt er….ja het is een uil….voorbij….wauw…en wat een uitzicht…en wat een sterrenhemel…als afsluiter een broodje boven het kampvuur geroosterd….Dank boswachter José van 

Eldik en dank aan al die andere mensen die dit mogelijk hebben gemaakt… de jongens liggen al in dromenland en wij genieten nog even na…’.

Annermoeras
Het was al weer de derde maal dat “In het Wilde weg..” mee deed aan de Nacht van de Nacht.. Ook dit maal was het een groot succes! Helaas hebben wij wel veel mensen moeten teleurstellen; de kanotocht zat al snel volgeboekt en wij hadden wel drie groepen kunnen samenstellen als wij dat hadden gewild. Maar aangezien wij door het Annermoeras gingen varen, en omdat wij er alles aan willen doen om de verstoring tot een minimum te beperken, varen wij maar met kleine groepen. Verder hebben wij wel een hoofdlampje mee, maar tijdens het varen door het moeras spreken wij af dat niemand deze gebruikt wanneer dit niet nodig is! Het resultaat was dat wij nog een ontmoeting hebben gehad met een bever! Altijd weer een bijzondere ervaring! Wat ook bijzonder was; onze oudste deelnemer was een mevrouw van 71 jaar die zonder problemen de nachtelijke tocht mee peddelde in een één persoonskajak. Petje af voor deze dame!! Bij het kampvuur halverwege de tocht was het weer erg gezellig en kwamen de verhalen als vanzelf weer los…  Wat ook het vermelden waard is dat het programma Roeg bij “In het Wilde weg…” te gast was! Als de opnames gelukt zijn, wat vanwege het duister natuurlijk niet mee viel.., wordt dit aanstaande woensdag 29 oktober om 18.30u. uitgezonden!

Countrygolf club Ees
Wij hebt wal een hiele gezellige aovend had waorbij Ger Veenstra en Hennie Stokker in de bos tiedens de kuiertocht veurdragen hebt oet eigen wark en Ineke de Jong een hiel mooi liedtie van Ede Staal zungen hef vanoet een Pingoruïne under begeleiding van Rikus Ottens op zien accordeon. Toen wij weerum waren in Hole 19 van Countrygolf Ees hef zij nog een prachtig optreden verzörgt. De testen van de zintugen was ok een mooi underdiel van het gehiel. Wat pruven zunder daj het zien of vuuld hebt is bezunder, wat ruken giet wat makkelijker, en dinger zien in het duuster is vanzölf ok een belevenis veural aj net even verblind bint deur een buuslanteern. Rond 23.30 uur was het formele diel van de aovend oflopen en hew met een kleiner groepie nog een poosie naozeten.

Restaurant Abdij de Westerburcht
In restaurant Abdij de Westerburcht waren zaterdagavond alle tafels bezet. Wij hadden voor deze gelegenheid het hele abdij de westerburcht restaurant nvdnrestaurant voorzien van kaarslicht en dit ook aangekondigd via onze Facebookpagina als “daten in het donker”. Tevens hadden wij op elke tafel een formulier gelegd met informatie over de betekenis van de Nacht van de Nacht. In het bedrijf maken wij al zoveel mogelijk gebruik van LED-verlichting, maar op deze avond ging alle verlichting uit. Gasten vonden dit een unieke belevenis en waren zeer enthousiast. Het gaf een zeer sfeervolle setting en bij het dessert werd een “glow in the dark”-staafje geserveerd. Bij het afrekenen kreeg elke tafel een glazen waxinelichthouder mee om de avond sfeervol voort te zetten.  Elk jaar doen wij nog mee aan dit evenement en wij als team vinden het fantastisch om hieraan mee te werken.

Asserbos
Drie groepen gingen zaterdagavond onder begeleiding van natuurgidsen door het Asserbos. We hebben vleermuizen volop  gespot en muizen – die van tevoren waren gevangen – bestudeerd en weer vrijgelaten. De bosuilen lieten zich maar sporadisch horen. Op het eind van de route stond de sterrenclub. Dit werd ook door veel mensen gewaardeerd. De bezoekers waren allemaal heel enthousiast. Er waren er zelfs bij die voor het 4e jaar meeliepen…..

Taribush bivakzakfestival
Het taribush bivakzakfestival was een waar succes. Om 19.00 uur verzamelden de deelnemers zich bij Taribush kamp de Marke. Daar genoten ze van een gratis drankje. Vervolgens gingen ze om 19.30 onder luid applaus van de achterblijvers de duisternis in om na een tocht van zes kilometer aan te komen bij de overnachtingsplek in het bos. Daar was al een lekker vuurtje en her en der een olielamp.

Een prima sfeertje dus. Onder het genot van een drankje leerden we elkaar snel kennen. Er is zelfs zes keer verstoppertje gedaan. Hilarische taferelen in een donker bos. Door de duisternis konden we de sterren goed zien. Bedankt voor alle duisternis.

Verslag Nacht van de Nacht wandeling in Roden
Dit jaar was de nachtwandeling weer een groot succes. Het weer werkte goed mee. Het was helder, zodat we de sterren goed konden zien. De gidsenwerkgroep had de wandeling goed voorbereid. Speciaal voor de kinderen was er een verkorte route. De volwassenen werden in twee groepen verdeeld en liepen een anderhalf uur route onder leiding van vier gidsen. Het gastechtpaar van de Blakervelderhoeve had het geheel prima verzorgd met koffie, limonade en cake. De koeien in de stal waar de happening plaatsvond, gaven af en toe hun commentaar. Het afsluitende verhaal over de eenzame wolf werd prachtig verteld en voorgedragen door Gerard Borren in wolvenpak. Hij had het verhaal geschreven voor de kinderen, maar ook voor volwassenen was het leuk en spannend en leerzaam.

Spannende spooktocht in Westerbork
Met maar liefst 184 deelnemers, was het griezelen geblazen in Westerbork. In verschillende groepen werd de spannende spooktocht beleefd. De groepen van minimaal 4 personen en maximaal 10 personen starten om de 5 à 10 minuten. De spooktocht was bijna 6 km lang en de mensen hadden 2 uur de tijd om de hele tocht te voldoen. Op 10 plaatsen stonden allerlei schrik effecten opgesteld, waar deelnemers met beide beentjes tegelijk van de vloer kwamen. De reacties van de deelnemers waren allemaal positief en voor herhaling vatbaar.

Wandeling in het Faliebergbos
In Zuidwolde namen zo’n 80 personen, waarvan het merendeel kinderen, deel aan de wandeling ”De donkerte verkennen” in het Faliebergbos. De kinderen liepen met hun begeleiders een eigen route. Ze moesten onderweg door een donkere tunnel kruipen. En er werd in de theaterkuil in het bos een verhaal over een uil verteld, waarbij de roep van een uil werd beantwoord door een echte uil. Bij de vijver in het bos liet een fluitist mooie muziek horen. De volwassenen kwamen deze verrassingen op hun tocht ook tegen. Het bleek voor sommigen best lastig om zich in de donkerte te oriënteren. Bij het gebruik van een zaklamp bleek dit nog veel moeilijker te zijn; het was zo gelijk duidelijk waarom nachtdieren geen licht kunnen gebruiken. Na afloop konden de deelnemers onder het genot van een drankje nog even nagenieten. Met een prachtige powerpointpresentatie over vogels en met de handige vogelwaaier die iedereen mee kreeg.