Van Gas Los

1 februari 2017

Van Gas Los

Voor de verwarming van onze huizen, gebouwen en tuinbouwkassen wordt in Nederland voornamelijk aardgas gebruikt. Maar liefst 93%! Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet dit anders. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar dat is het niet. Zeker niet als 7 miljoen huishoudens in die tijd van het aardgas af moeten.

Aardgas heeft ons veel gebracht maar is een fossiele brandstof en zorgt dus voor klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Er werken steeds meer organisaties samen om de transitie van aardgas af in de gebouwde omgeving, vorm te geven. Zo zijn gemeenten en het ministerie van Economische Zaken samen bezig om te leren wat er precies nodig is om de eerste wijken van het aardgas af halen, een zogenoemde Greendeal. In deze green deal is ook veel aandacht voor het goed en tijdig betrekken van bewoners bij de alternatieven die in hun wijk gaan worden aan geboden.

Op welke manier je ook aardgasvrij gaat wonen, er zijn een aantal maatregelen voor je huis die altijd goed zijn. Want om ervoor te zorgen dat we allemaal aardgasvrij kunnen wonen is het nu al belangrijk om energie te besparen, bijvoorbeeld door dubbel glas te nemen of je vloer te isoleren. In de toekomst zullen er steeds meer andere maatregelen aantrekkelijk worden zoals een warmtepomp in je eigen huis of een collectieve warmteoplossing in jouw wijk.

Meer weten over wat er allemaal al gebeurt in Nederland om van gas los te komen én wat je zelf kunt doen in jouw huis? Kijk op de website www.hierverwarmt.nl of ga naar www.drentsenergieloket.nl.

De mediacampagne Van Gas Los
Ook start er vandaag 1 februari een campagne om aandacht te vragen voor dit thema: Van Gas Los. Bekijk hieronder het filmpje en deel het met #vangaslos.