Terugblik Nacht van de Nacht 2018

22 november 2018

Terugblik Nacht van de Nacht 2018

Op 27 oktober vond voor de veertiende keer de Nacht van de Nacht plaats. Het licht ging uit, bij gemeenten, bedrijven en particulieren. Er werden meer dan 475 activiteiten georganiseerd in het hele land. In Drenthe kon men aan één van de 24 activiteiten deelnemen en genieten van de magie van het duister. Het werd een prachtige nacht, met een heldere sterrenhemel en een record aantal bezoekers. Ook organiseerde de Natuur en Milieufederatie Drenthe een eigen activiteit, in het Globetheater werden bezoekers getrakteerd op een masterclass sterrenkunde, een lezing van Marga Kool en optredens van theatergroep Entropy en muzikanten Marietta Rust en Carolien Fleumer.

Lees hier een aantal verslagen van de organisaties die activiteiten organiseerden in Drenthe, tijdens de Nacht van de Nacht 2018.

“Wauw, ik hoor een kerkklok”

Duurzaamheidscentrum Assen

Op het terras van het Duurzaamheidscentrum Assen startte zaterdag 27 oktober de beleefwandeling door het donkere Asserbos. Via verschillende proefjes ervaarden de deelnemers wat geluidsgolven zijn en dat die niet alleen hoorbaar zijn via je stem. Daarna ging de route verder. Via de kinderboerderij het Asserbos in lopen langs de witte en rode lichtjes. Een kleine greep uit alle activiteiten langs de route: Je kreeg een inkijkje in het waterleven ‘s nachts, met levende dieren, langs het 100 meter lange planetenpad liep je vanaf de zon langs de planeten en aan het eind van de route werden alle deelnemers getrakteerd op een wolkenloze lucht. Met de uitleg van de leden van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord-Drenthe kon je door telescopen naar de sterren kijken.

200 deelnemers liepen de beleefwandeling. De beleefwandeling wordt door het Duurzaamheidscentrum Assen georganiseerd in samenwerking met scharrelkids ‘de Zevenster’ (IVN Assen) en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord-Drenthe.

 

‘Luisteren naar de stilte’

IVN Leek Nietap

Het was een prachtige wolkeloze avond, wel koud rond 5 graden, maar vrij windstil en geen neerslag. Er was veel animo om deel te nemen aan de vaartocht die een keer per jaar wordt gehouden tijdens de landelijke Nacht van de Nacht en die wordt georganiseerd door IVN Leek Nietap. Van de 63 personen die zich aanmelden konden 22 meevaren.  De deelnemers voeren met drie fluisterboten, beschikbaar gesteld door Cnossen, het meer op om de natuur te ervaren in de schemering en in het donker. Er viel veel te genieten. Geluiden van vogels die slapen op een besloten meer waarop niet gevaren mag worden, een wegvliegende uil maar ook luisteren naar de stilte. De schipper gaf af en toe uitleg over het meer en het natuurgebied de Onlanden om de hoek. Er was een geweldige sterrenhemel te zien waarop de sterrenbeelden goed te herkennen waren. Er was zelfs een vallende ster te zien.  En als kers op de taart een prachtige grote opkomende maan. Rustende zwanen bij de oevers gingen op de terugweg van de boot ervoor zwemmen en vlogen op met klapperende vleugels en trappelende poten. De deelnemers kwamen voldaan terug en na de toch wel koude vaartocht was het heerlijk genieten van warme chocola en koffie. Een geweldige ervaring voor de deelnemers die de schippers en organisator hartelijk bedankten voor deze mooie tocht.

Lees verder in het volledige verslag

De Nachtwacht

Drenthe heeft sinds kort haar eigen ‘Nachtwacht’. Tien vrijwilligers die lichthinder in de provincie aan de kaak stellen en zich hard maken voor het behoud van duisternis als kernkwaliteit. Tijdens de startbijeenkomst in de Balloohoeve op maandagavond 26 november maakten nachtwachters uit alle delen van Drenthe kennis met elkaar en deelden enthousiast hun ideeën over het doven van overbodige verlichting. Dat Drenthe nog wel een stuk donkerder kan werd duidelijk tijdens een wandeling over Kampsheide, drie uur na zonsondergang. Dit deel van het provinciale duisternisgebied Nationaal Park Drentsche Aa wordt stevig verlicht door de lichtkoepel van de stad Assen en de felle lampen van een sportveld.