Statiegeldalliantie: “Voer in 2018 statiegeld in op álle PET-flessen en blikjes”

19 maart 2018

Statiegeldalliantie: “Voer in 2018 statiegeld in op álle PET-flessen en blikjes”

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse regering het bedrijfsleven twee jaar de tijd geeft om beter te gaan recyclen en het aantal flesjes in het zwerfafval met 70-90% te verminderen. Lukt dan niet, dan komt er vanaf 2021 statiegeld op plastic flesjes. Dit uitstel van een concreet, definitief besluit voor statiegeld op flesjes en blikjes, sluit niet aan op de oproep van 80% van de bevolking en de ruim 260 Nederlandse alliantiepartners (waarvan meer dan 200 Nederlandse gemeenten).

Helaas is de afgelopen jaren gebleken dat de huidige aanpak van zwerfafval de straten en stranden niet voldoende vrij krijgt van flesjes en blikjes. In 2002 beloofde het bedrijfsleven al eens om de flesjes en blikjes in het zwerfafval met 80% te verminderen in 3 jaar tijd. Lukte dat niet, dan zou statiegeld worden ingevoerd. Die doelstelling van 80% werd nooit gehaald, maar statiegeld werd niet ingevoerd. Nu, zestien jaar later, dreigt de geschiedenis zich te herhalen: uitstel en daarmee afstel.

Daarnaast zwijgt de brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over blikjes. Er komt dus geen oplossing voor de blikjes in de straten en de natuur, en ook geen oplossing voor bijvoorbeeld de veehouders waarvan koeien vlijmscherpe stukjes blik in hun maag krijgen. Die discussie over de uitbreiding van statiegeld naar blikjes gaat met deze voorgestelde aanpak dus niet weg.

Wij herhalen, in koor met de Statiegeldalliantie, daarom de oproep:

Maak werk van onmiddellijke uitbreiding van statiegeld tot alle PET-flessen én blikjes.