Slopen is oogsten: Ondernemers inspireren in vraaggesprek over circulair bouwen

1 december 2017

Slopen is oogsten: Ondernemers inspireren in vraaggesprek over circulair bouwen

In de werkplaats van een oud garagebedrijf vertellen drie voorlopers in circulair bouwen en ondernemen over hun wereld. Het gaat over plannen, ambitie en durf – maar ook over wat er nodig is om gewoon te beginnen. De zaal is gevuld met een uiteenlopend publiek.  Van ondernemers en geïnteresseerden die eigenlijk zelf circulair willen gaan bouwen tot investeerders en studenten. Kortom: Gangmakers on Tour is officieel van start.

Het is een sprekende setting. Waar vroeger aan auto’s werd gesleuteld is nu een theaterzaal opgetrokken. Oude, achtergebleven ‘rommel’ als autostoelen en olievaten hebben allemaal een nieuwe bestemming gekregen als statafel, als zitbank of tribune. Ook het decor van de woonkamer, waarin de sprekers door het publiek aan de tand gevoeld worden, is hergebruikt. Het is een duidelijke knipoog waarmee we laten zien dat oude gebouwen en materialen op talloze manieren opnieuw te gebruiken zijn.

“Als je alleen verantwoordelijk bent voor de eerste investering en oplevering, waarom zou je dan slim bouwen?”

Na hun pitches strijkt het drietal gangmakers Alex van Oost, Martin Smit en Rolf Koops neer op de bank. In gesprek met het publiek en gespreksleider Margo Verhagen praten ze vrijuit over mooie voorbeelden en businesscases, maar ook over dilemma’s en belemmeringen. Circulaire economie in de bouw: waar staan we eigenlijk? Het bedrijfsleven is echt zelf aan zet, vinden ze, maar ook overheden moeten nog wel aan een aantal knoppen draaien om het ook aantrekkelijk te maken om het anders te doen. Wat die knoppen zijn? Aanbestedingen en opleverprocedures. Door aanbestedingen zo vorm te geven dat niet alleen de laagste prijs en exacte productspecificaties leidend zijn geef je ondernemers de kans om met innovatieve nieuwe procedés en producten te komen.

Die innovatie? Die kunnen we volgens de gangmakers veel beter aanjagen door bouwers ook verantwoordelijk te maken voor het beheer en de exploitatie na oplevering. Als je alleen verantwoordelijk bent voor de eerste investering en oplevering, waarom zou je dan slim bouwen? Waarom zou je dan zorgen dat de kosten van gebruik zo laag mogelijk zijn en sloop geld en grondstoffen oplevert?

“Het is een proces van intelligent vooruit struikelen”

Dat betekent niet dat de bal bij de overheid ligt. Integendeel. Het is aan ondernemers en consumenten zelf om een andere vraag te stellen en met nieuwe oplossingen te komen. Ga in gesprek met je opdrachtgevers, leveranciers en afvalverwerkers waar je iedere week mee werkt. En vergeet je buren niet. Organiseer een ‘rondetafelsessie’ en bespreek waar je samen grondstoffen- en afvalstromen kunt besparen en terugwinnen. Dan kan het echt veel sneller gaan dan je denkt…

Benieuwd naar de volgende aflevering van Gangmakers on Tour? 25 januari zijn we er weer met het thema: Hoogstandjes in de Horeca. Houd onze website in de gaten voor de laatste updates, het diepte-interview met Alex van Oost en al het beeldmateriaal van afgelopen avond. Je kunt ook een mail sturen naar Margo Verhagen (m.verhagen@nmfdrenthe.nl), dan zorgen wij dat je niets mist!